Skip to main content

Fynsk lægepraksis på hjul

To praktiserende læger på Fyn planlægger at tilbyde mobil lægepraksis. Regionen og PLO er ikke begejstrede.

Det indre af den planlagte rullende lægepraksis. Privatfoto.
Det indre af den planlagte rullende lægepraksis. Privatfoto.

Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk

3. apr. 2014
2 min.

To praktiserende læger på Fyn planlægger at tilbyde mobil lægepraksis fra maj i år. Under navnet Life Care One tilbyder Claus-Henrik Rasmussen, der er ambulancelæge og praktiserende læge i Brenderup, at køre ud til patienter og virksomheder, der har behov for det. Og med tiden er det planen, at også Jens Thygesen, der blandt andet praktiserer i Gelsted, skal kunne tilse patienter.

Der er allerede 35 kunder i ordrebogen for maj hos Life Care One, fortæller Michael Kjær Sørensen, der er med-initiativtager og tilknyttet Responce, der driver ambulancekørsel i Region Midt. Kunderne er blandt andet virksomheder, der skal tilbyde medarbejdere med natarbejde et obligatorisk lægetjek. Det er lettere og billigere at få en mobil læge ud til det. Men den mobile læge kunne også være et tilbud til for eksempel plejehjem, så de ældre ikke skal transporteres langt for at få taget en blodprøve eller lignende.

Den mobile lægeklinik er indrettet i ombyggede kassevognsambulancer, der er udstyret med alt udstyr til en velfungerende praksis.

”Vi vil kunne lave alt inden for primær diagnostik, også EKG og røntgen, og via telemedicin vil vi kunne videokonferere med specialiserede kolleger,” fortæller Claus-Henrik Rasmussen.

Der er helt klart også et behov for at kunne køre ud til ældre og svage patienter, som ellers skal transporteres langt med taxa for at få et simpelt lægetjek. Så folkene bag Life Care 1 håber, at de på længere sigt også kan etablere et samarbejde med kommunerne og regionen.

Umiddelbart er hverken Region Syd eller PLO i regionen dog begejstrede for ideen. PLO Syddanmark har et ønske om at bevare familielægen som tovholder omkring patienten i nært samarbejde med region og kommuner.

”Vi skal væk fra at arbejde i siloer og netop samarbejde endnu mere. Det vil føre til endnu bedre patientbehandling,” siger Birgitte Ries Møller, formand for PLO i Region Syd.

”Dette projekt arbejder imod denne tanke, lægen har ikke patientens journal og kender ikke patienten i forvejen. Patienterne efterspørger kontinuitet og fortrolighed, og det kan denne ordning ikke tilbyde. Men gennem et mere integreret samarbejde kan vi, også med brug af nyere videoteknologi, tilbyde specialistvurdering i hjemmet uden at flytte patienten, så den vej vil vi også gå i det offentlige sundhedssystem i Region Syd,” siger hun.