Skip to main content

Fyringer forringer forskning på KU

Besparelser forringer forskningen på Københavns Universitet og stresser lægerne på flere fronter ifølge en af lægernes tillidsmænd.

(Foto: Vincent Hazat / PhotoAlto)

Alexander Tange, ata@dadl.dk

16. feb. 2016
3 min.

Stemningen er trykket på Institut for Immunologi og Mikrobiologi. Et mindre institut med 60 faste medarbejdere, der underviser fremtidens læger og forskere inden for både malaria og immunforsvaret. Instituttet står til at miste syv kollegaer, og frygter nu, at deres forskning også bliver offer for sparekniven på flere fronter.

Allan Randrup Thomsen er professor i eksperimentel virologi og tillidsmand for lægerne på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Han fortæller at mange af de fyrede, han kender til, har stået for undervisningen. En opgave forskerne nu kan komme til at løfte.

Det har været fuldstændigt forfærdeligt. Det har rystet instituttet i dén grad, og vi kommer svækket ud af det. Institutleder Carsten Geisler, Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet

”Der er ingen meldinger om, at fag hos os skal nedlægges, eller at der skal laves om på studieplanerne. Hvis man fastholder det, jamen så ligger byrden jo mere eller mindre fast. Så ser det jo ud til, at vi må løbe hurtigere,” siger han til ugeskriftet.dk.

Københavns Universitet skal nedlægge 500 stillinger, og 72 medarbejdere står til at miste jobbet på det Sundhedsfaglige Fakultet. De fyrede medarbejdere mødes i de næste par uger med ledelsen for at forhandle deres fratrædelse. Herefter skal institutterne og fakultetet tage stilling til, hvilke fag og forskningsområder der skal lukkes. Allan Randrup Thomsens chef, Carsten Geisler, regner med, at hans institut både skal lukke forskningsområder og tilbyde færre kurser.

”Det har været fuldstændigt forfærdeligt. Det har rystet instituttet i dén grad, og vi kommer svækket ud af det. Vi skal selvfølgelig se fremad, men det har været en skrækkelig proces. Alle dem, vi kan komme til at sige farvel til, er kvalificerede, dygtige folk, og de fleste har været her mange år, ” siger institutlederen til ugeskriftet.dk.

Institutlederen fortæller, at instituttet er blevet ramt lige så hårdt på en anden front. Det Frie Forskningsråd skal spare 280 mio. kr. ifølge den nye finanslov, og hans institut regner med at miste omkring en tredjedel af de 8-9 mio. kr., det plejer at få i overhead fra Rådet, som primært går til løn.

Allan Randrup Thomsen frygter, at forskning bliver noget, han og hans kollegaer kan bruge deres overskudstid på, og at deres udefinerede arbejdstid, kan lede til øget stress på arbejdspladsen.

”Hvis vi skal løfte andre opgaver og samtidig har færre laboranter til at løfte vores laboratorieopgaver mens vi underviser, så står vi jo endnu dårligere,” siger han, og fortæller at hans institut står til at miste fem laboranter.

Laboranter på hans institut udfører rutineopgaver i laboratoriet, og hjælper med indkøb samt vedligeholdelse af materiale og udstyr.

”Rigtig mange går og hænger med hovedet. Og nu kommer der et stort arbejde med at få modet tilbage,” siger Carsten Geisler.