Skip to main content

Global sundhed: Kort nyt

Journalist Morten Seifert, morten@uncial.dk

8. maj 2006
2 min.

Global mangel på sundhedsarbejdere

Verden mangler 4,3 mio. læger, jordemødre, sygeplejersker og andet sundhedspersonale. Det hævder WHO i sin årsrapport 2006, Working Together for Health, hvor temaet i år er den globale arbejdsstyrke i sundhedssektoren. Verdens befolkning vokser, mens sundhedsarbejdsstyrken stagnerer. Det står særlig galt til i Afrika syd for Sahara, som med 24 procent af verdens sygdomsbyrde må klare sig med blot tre procent af verdens sundhedspersonale.

Læs mere eller download hele rapporten på www.who.int/whr/2006/en/index.html

Danmark ned på femtepladsen

Danmark er gledet ned på femtepladsen over de lande, der giver mest ulandsbistand. Som andel af BNP faldt den danske bistand fra 0,85 til 0,81 procent fra 2004 til 2005. Fra at have holdt førstepladsen i en årrække blev vi i 2004 overhalet af Norge. Efter den yderligere relative beskæring i 2005 har også Sverige, Luxemburg og Holland passeret Danmark.

Læs mere på: www.u-landsnyt.dk/nyheder.asp?ID=8603

Har hiv/aids toppet globalt?

En undersøgelse fra Sydindien offentliggjort i The Lancet viser, at incidensen af hiv-smitte har toppet. Derfor foreslår tre forskere, også i The Lancet, at revurdere situationen for global hiv-smitte. En lang række lande viser nemlig samme mønster som Sydindien - faldende incidens (antal af nye smittede), hævder forfatterne. Den ofte anvendte prævalens (det samlet antal smittede) kan være misvisende. For den vil normalt fortsætte med at stige flere år efter, at incidensen er begyndt at falde. Det skyldes, at der går mange år, fra man smittes med hiv, til man dør af aids.

Læs artiklen i The Lancet (betaling): www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673606684365/fulltext