Skip to main content

Gode kolleger skaber gode kolleger

Carsten Rygaard

1. nov. 2005
3 min.

Nej, smileyen her på siden er ikke Lægeforeningens kvittering for, at der trods alt også i år blev en periode med rigtig sommer. Det er derimod den smiley, vi har valgt at sætte på forsiden af et lille idékatalog, som Lægeforeningens Arbejdsmiljøudvalg i disse dage sender ud til lægekredsforeninger, delforeninger og hovedbestyrelse. Det sker i forbindelse med Udvalgets fortsatte arbejde med lægekultur og kollegialitet. Tanken bag idékataloget er at give gode konkrete idéer til forbedring af det psykiske arbejdsmiljø. Grundlæggende er der tale om ganske elementære ting og anvendelse af sund fornuft. Ting, som alle læger udmærket godt ved, men i praksis har svært ved at gennemføre.

Inspirationen kommer fra en række af de arrangementer, som vi har deltaget i rundt om i landet. Der har fra deltagerne været tilbagevendende spørgsmål om at få et materiale, der kunne tjene som inspiration til, hvordan man konkret kommer videre i processen omkring forbedringen af lægekulturen. Inspirationen kommer altså fra gulvet, og idéerne i kataloget er beregnet til at blive brugt på gulvet. Der er ikke tale om oplæg til store arrangementer og temadage men om ting, der kan bruges i dagligdagen og af den enkelte. Processen omkring lægekultur og kollegialitet mangler ofte ejerskab, men det er den enkelte læge, der kan gøre forskellen. Du kan være med til at ændre og forbedre kulturen på din arbejdsplads.

Det er ofte kommunikation, som ringe lyst til at uddele ris eller ros eller mangel på en ordentlig introduktion, der nævnes som årsag til dårligt psykisk arbejdsmiljø. Mange af idéerne i kataloget omhandler derfor dette. Det er ret banale ting som f.eks. kendskab til hinanden og privatlivet, som kan være med til at skabe en fællesskabsfølelse og en fælles identitet, at tale med kollegaen i stedet for at bagtale vedkommende til andre, at huske fødselsdage og huske at hilse i stedet for at se ind i væggen. Det er også mere krævende ting som at erkende og bruge hinandens kvaliteter og erfaringer, at gennemføre spørgeskemaundersøgelser om lægekultur og kollegialitet for at indkredse, hvor problemerne findes og medvirken til at skabe gode fysiske rammer for pauser, frokoster, ophold og samvær.

I det forrige nummer af Ugeskrift for Læger handlede lederen om kollegialitet og patientsikkerhed. Baggrunden var en undersøgelse, som det amerikanske Institute for Safe Medication Practices havde foretaget af, hvad ubehagelig kollegial opførsel - læs: dårligt psykisk arbejdsmiljø - betyder for patientsikkerheden. Resultaterne var overbevisende, hvis man kan udtrykke det på den måde. De afdækkede ubehageligt mange potentielle patientskader, fordi lægerne og andet sundhedspersonale, men især lægerne, ikke kunne tale sammen eller havde skabt en kultur præget af frygt, så den tvivl, der kunne være omkring fejlmedicinering, ikke blev formuleret.

Det var endnu en bekræftelse af, at et godt psykisk arbejdsmiljø og trivsel på arbejdspladsen er nøglen til succes og til god kvalitet, også i patientbehandlingen. Hvad der er klart her, og som også afspejler sig i Arbejdsmiljøudvalgets idékatalog, er, at den enkelte kan gøre en væsentlig forskel. Hvad vi også ved er, at mange arbejdsmiljøproblemer har rod i dårlig ledelse. Derfor er ledelsens rolle i udvikling af god lægekultur og kollegialitet næste emne på dagsordenen for Arbejdsmiljøudvalget. Et arbejde, der muligvis vil lede frem til »ti bud på god ledelse« i samme stil som »de ti bud« om den gode introduktion af en ny kollega.

Idékataloget kan rekvireres hos Anette Degner Lundsten, adl@dadl.dk