Skip to main content

Gøtzsche anmelder psykiater til Lægeetisk Nævn

Psykiateren Henrik Day Poulsen har offentligt stillet en diagnose på mig, mener Peter Gøtzsche. Derfor har han anmeldt Henrik Day Poulsen til Lægeetisk Nævn. Henrik Day Poulsen mener, der er tale om en misforståelse.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

13. jan. 2014
4 min.

Psykiateren Henrik Day Poulsen er en af dem, der offentligt har taget til genmæle over for professor Peter C. Gøtzsches opsigtsvækkende holdninger om medicinalindustrien og psykofarmaka.

Uenigheden mellem de to læger har medført en offentlig ordveksling, der nu har ført til, at Peter Gøtzsche har anmeldt Henrik Day Poulsen til Lægeetisk Nævn for at have stillet en diagnose på ham. Det oplyser Henrik Day Poulsen til Ugeskrift for Læger.

Baggrunden er Peter Gøtzsches bog, ”Dødelig medicin og organiseret kriminalitet,” der udkom for et par måneder siden, hvori han anklager medicinalindustrien for at være skrupelløst profitjagende. Den 6. januar skrev Peter Gøtzsche en kronik i Politiken, ”Psykiatri på afveje,” hvor han anbefaler, at man holder op med at behandle med psykofarmaka, fordi den har for store skadevirkninger.

Henrik Day Poulsen tog til genmæle over for bogen i en kronik i Berlingske Tidende den 25. december. Her skriver han blandt andet:

”På vanlig paranoid vis fører Gøtzsche sig frem med eksempler på, hvordan den fæle medicinalindustri bedrager både patienter og det offentlige.”

Og videre: ”Risikoen ved Gøtzsches proportionsforvrængende paranoia er, at vi får indført så skrappe og urealistiske krav til udvikling af ny medicin, at medicinalbranchen går helt i stå.”

Samme aften, som Peter Gøtzches kronik var i dagens Politiken, mødtes de to læger i en direkte debat i TV2 Lorry.

Efter udsendelsen skrev Peter Gøtzscehs anmeldelsen. Det bekræfter han over for Ugeskriftet, som han har ladet se mailen. Her står bl.a:

"Jeg mener, det er uetisk at stille psykiatriske diagnoser i pressen, og at det er særligt graverende at gøre det på personer, man ikke kender, og i særdeleshed ved at benytte begrebet paranoia."

Han skriver videre:

”I et direkte TV interview, hvor Poulsen og jeg deltog den 6. januar i studiet på TV2 (…) udtalte Poulsen følgende: ”Jeg synes, den her kritik og også den kronik, Peter Gøtzsche har skrevet i dag, har et paranoidt præg.” Jeg optog udsendelsen på min diktafon og sender gerne båndet, hvis I måtte ønske det. Som nævnt finder jeg det meget alvorligt, at en psykiater misbruger sin stilling til at stille psykiatriske diagnoser på en kollega, denne gang oven i købet i en direkte udsendelse, i stedet for at forholde sig til det faglige indhold af den debat, vi havde.”

Henrik Day Poulsen forstår slet ikke anmeldelsen, siger han:

”Jeg er rystet, og jeg er helt uforstående over for det og mener, at der er tale om en misforståelse. Jeg har ikke sat nogen diagnose på ham, og jeg kunne jeg ikke finde på at gøre det, med mindre jeg havde lavet en regulær psykiatrisk undersøgelse. Jeg synes, at hans bog har et paranoidt præg over for medicinalindustrien. Men jeg har ikke udtalt mig om hans person. Der er forskel på at sige, at en bog har en paranoidt præg og at sige at en person er paranoid.”

Han tilføjer:

”Jeg mener, at jeg opfører mig som man skal som læge, men jeg mener også at psykiatere har en forpligtelse til at deltage i en debat med kolleger, som har det ekstreme synspunkt, at man helt skal afholde sig fra at bruge psykofarmarka – det har flere kolleger også gjort. Det er en debat som alle andre, som skulle køre i radio, TV og aviser, uden at man skal beskyldes for at stille diagnoser. Det er helt ude af proportion.”

Medier har for nylig omtalt en stigende tendens til at læger stiller fjerndiagnoser. Det opfattes af både Lægeforeningen og Dansk Psykologisk Forening som et problem. Bør du ikke som psykiater være forsigtig med overhovedet at bruge de psykiatriske termer i en debat?

”Det er korrekt, at enkelte psykiatere handler uetisk og er direkte til fare for patienterne, men flertallet er omhyggelige og grundige, det er netop vigtigt at vi psykiatere i en tid med stor fokus på os tør debattere. Hvis vi intet sagde, ville vi jo have en dårlig sag.”