Skip to main content

Græsroden der fik magt

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

29. apr. 2009
3 min.

For to og et halvt år siden satte den nyuddannede læge Cæcilie Buhmann brand i debatten om arbejdsmiljøet. Nu har hun muligheden for selv at gøre noget ved det.

Giv os troen tilbage« - hed et græsrodsinitiativ, som for et par år siden opstod blandt de yngste læger, men som hurtigt blev til en hel lille folkebevægelse for et bedre lægearbejdsmiljø. Bevægelsen, der nærmest af sig selv voksede ud af en kronik i Ugeskriftet, samlede via en hjemmeside op mod 130 konkrete ideer til at bedre lægernes arbejdsforhold og sluttede med, at der blev afleveret 1.600 underskrifter på en appel til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen og regionernes Bent Hansen om »langsigtede politiske løsninger for bedre arbejdsforhold på sygehusene«.

Cæcilie Buhmann, turnuslægen bag initiativet, er i mellemtiden blevet klinisk assistent på Gentofte Hospital, hvor hun arbejder i Psykiatrisk Traumeklinik for Flygtninge og desuden skriver på sin ph.d. Der-udover er den tidligere græsrod blevet bestyrelsesmedlem i Yngre Læger, som har sat hende i spidsen for arbejdsmiljøindsatsen.

»Jeg syntes, det var et vigtigt signal, at man som alleryngste læge kunne starte fra bunden med at gøre opmærksom på nogle problemer - og ende med at få landets ypperste politikere i tale«, siger Cæcilie Buhmann i dag.

Lige så vigtigt var det, synes hun, at kampagnens sigte var konstruktivt - den mundede bl.a. ud i, at de indsendte forslag blev gennemarbejdet til et idékatalog for lægers arbejdsmiljø:

»Det er vigtigt, at vi - læger - selv tager ansvaret for vores arbejdsvilkår. Hvis vi ikke får opbygget en solidaritet og en fællesskabsfølelse, tror jeg ikke, vi når langt«.

Lokal forankring vigtig

Men hvor langt er man så nået? Lige nu ser Cæcilie Buhmann de største problemer dels i omstruktureringerne rundt om i landet, herunder FAME (fælles akutmodtagelser, red.), dels i yderområdernes lægemangel:

»I øjeblikket bliver der flyttet så meget rundt, både mellem hospitalerne og internt, at der går totalt ged i alt, lige fra tillidsmandsstrukturer til videreuddannelse, arbejdsmiljø og overenskomster. Og i yderområderne øger det jo arbejdsbelastningen, når der er færre til at tage fra«, siger hun.

Cæcilie Buhmann har med egne ord »været så heldig at få en introduktionsstilling på en afdeling, hvor der er utrolig stærkt fokus på uddannelse, og hvor man har et ry for godt arbejdsmiljø«.

Hvad hendes egen situation angår, kunne historien altså ende lykkeligt her. Alligevel er hun sammen med stedets andre yngre læger fortsat med at arbejde for at bedre arbejdsmiljøet: Ikke radikalt, men i det små. Det kan f.eks. handle om at sørge for, at de yngre læger mødes over frokosten. Det kan handle om at lave et katalog over de uddannelsesmuligheder, der findes på afdelingen. Og det kan handle om at indføre morgensupervision, så den vagthavende får 15 minutters supervision af overlægen eller en afdelingslæge før morgenkonferencen. Eller etablere en studiegruppe for uddannelsessøgende læger.

Links:

Cæcilie Buhmanns kronik: Ugeskr Læger 2007;169(18):1645<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /???>



Idekataloget ”Giv os Troen tilbage