Skip to main content

Hovedstadens psykiatere: Mere tid, mindre tvang

På bestilling af Region Hovedstadens Psykiatri har KORA bedt psykiatere om deres bud på en bedre psykiatri. Svaret er et massivt ønske om mere tid til patienten, en bredere vifte af behandlingstilbud og mindre brug af tvang.

"Det er hurtigt bare lige at give en pille. Den virker med det samme" - men psykiaterne ville gerne have tid til mere end det. Foto: Colourbox.
"Det er hurtigt bare lige at give en pille. Den virker med det samme" - men psykiaterne ville gerne have tid til mere end det. Foto: Colourbox. (Foto: colourbox.com)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

26. maj 2016
3 min.

Region Hovedstadens Psykiatri (RHP) mangler speciallæger i psykiatri. For at fremme rekruttering og fastholdelse har en arbejdsgruppe i RHP blandt ande4t bedt analyseinstituttet KORA om at spørge speciallægerne selv om bud på, hvordan problemet kan løses.

Resultatet er fokusgruppe-rapporten ”Fremtidens speciallæge i Region Hovedstadens Psykiatri”.

”Jeg har et ønske om, at psykiatrien bliver et sted, hvor det er rart at være, og hvor der er tid nok til at tale med patienterne og få nogle ordentlige møder og måske kunne hjælpe dem videre”. Sådan siger en af de interviewede psykiatere.

Det er der næppe nogen, der kan være uenig i. Spørgsmålet er om, og hvordan dette ønske bedst kan opfyldes.

Presset hverdag

Det er ingen hemmelighed, at Region Hovedstadens Psykiatri har haft problemer med arbejdsforholdene. Især udløste medicinsagen i Glostrup i 2012 en tiltagende topstyring med byger af retningslinjer og instrukser, mistillid og arbejdsforhold, der har ført til medarbejderflugt.

De interviewede speciallæger taler da også om en presset hverdag, hvor der er for lidt tid og for få ressourcer. Men når ”der kommer syv patienter ind samtidig, som smider med møblementet”, er det nemmere at give afhængighedsskabende benzodiazepiner, selv om man egentlig ville foretrække at tale patienterne til ro.

”Nemt at give en pille”

Men som en anden læge siger til rapportens tema om ”kvalitet”: ”Det tager tid, men det er skide hurtigt bare lige at give en pille. Den virker med det samme. Det er da et rent tidsspørgsmål. Men der mangler også kompetencer”.

Til det skriver forfatterne: ”Tidspresset er med til at understøtte en medicineringsdagsorden, dvs. mindre medicin forudsætter mere tid. Ligesom kvaliteten i patientbehandlingen, herunder at bryde medicineringsdagsorden, også forudsætter ressourcer og kompetencer hos personalet omkring patienterne til at skabe ro/tryghed”.

Ifølge rapporten ser speciallægerne generelt gerne, at kvaliteten i Region Hovedstadens Psykiatri højnes ved en stor variation i behandlingstilbuddene. Og det må gerne ske ved at opkvalificere og inddrage andre faggrupper som sygeplejersker, psykologer og specialpsykologer

Den cirka 100 sider lange rapport er bygget op om fire temaer. Foruden ”Kvaliteten af patientbehandlingen” er det ”Omfanget af registrering og dokumentation”, ”Ledelsesmæssig indflydelse” og ”Klarlægning af opgaver”.

Speciallægernes budskab i rapporten er på kort formel, at der behøves mere tid til diagnostisk udredning og til at etablere en god patientkontakt med mindst mulig tvang og korrekt medicinering, og at det skal ske gennem en mangfoldighed af mulige behandlingstilbud.

Psykiater-formand: Det er da fint, men …

Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, overlæge ved Psykiatrisk Center København Torsten Bjørn Jacobsen, er ikke overrasket over de anbefalinger, speciallægerne fremsætter i rapportens interviews.

”Det er på mange måder en god og sympatisk rapport”, siger han. ”Pointerne er nære og vedkommende – formentlig, fordi man overvejende har brugt kvalitative metoder, altså fokusgruppe interview”.

”Men der tales også meget om speciallægemangel, og jeg kunne godt savne en kvantitativ tilgang til det begreb: Hvor mange skal der til og hvor mange mangler vi? Det er ikke berørt særligt meget i rapporten”, tilføjer DPS-formanden.

- Men er det ikke positivt, at RHP’s ledelse har taget initiativ til at høre, hvad speciallægerne selv har af bud? Der har jo mildest talt ikke været den bedste dialog mellem toppen og gulvet i RHP?

”Det er da et glædeligt skridt på vejen. Men én rapport gør ingen sommer. Problemet er, at rapporter kan bruges til alt. Men den har da nogle gode pointer. For eksempel, at lægerne selv udtrykker vilje til at tage mere ledelsesansvar og til at uddanne sig i specialiseret ledelse”, siger Torsten Bjørn Jacobsen”.

”Så må man bare håbe, at rammerne er der for det – at dem, der driver psykiatrien og sygehusene, faktisk er interesserede i det”, tilføjer han.

Hele rapporten kan læses her (pdf)

Læs også: Bedre arbejdsmiljø for yngre læger i psykiatrien