Skip to main content

Human – på sporet af det menneskelige

Forfatter, professor, overlæge Troels Wesenberg Kjær

20. jan. 2019
2 min.

En rigtigt spændende bog med fokus på det, som interesserer de fleste af os allermest: mennesket. Tag med Thomas på tur i det menneskelige univers. Han gennemgår, hvad det vil sige at være menneske fra en lang række forskellige perspektiver. Der er kapitler fra en biologisk synsvinkel, andre fra en økonomisk, en sociologisk, en fysisk, en kemisk, en filosofisk eller en geologisk synsvinkel. På denne måde lykkes det i bogens 13 kapitler at komme rundt om mange facetter af menneskeheden og det individuelle menneske.

Nogle af de mange facetter, som bogen omhandler, er: biler der ligner mennesker, hvorfor mennesker arbejder med kategorier, hvad vi kan forvente når vi får besøg fra rummet, hvad tro og håb gør ved os og vores idealer, og at vi må indse at vi er uperfekte.

Måske har du allerede tænkt over din egen natur, og hvorfor du handler, som du gør. Thomas provokerer læseren ved at anføre, at handlinger, som andre udfører, typisk henføres til deres natur, hvorimod vores egne handlinger og fejltrin er et resultat af aktuelle omstændigheder uden for vores kontrol. Fra dette individperspektiv bliver vi fulgt til et gruppemæssigt og samfundsmæssigt perspektiv med juridiske, biologiske og psykologiske dimensioner. Der er forskel på os mennesker. Fornuft, følelse og moral er alle centrale dele af menneskelivet, men ikke lige meget for alle. Bogen redegør for, hvordan vi agerer som moralske dyr ud fra bl.a. et religiøst perspektiv.

Der er ingen tvivl om, at det er en velresearchet bog, lavet af en forfatter, som har litteratur helt oppe under neglene. Man fornemmer hans glæde ved at have sat sig ind i litteraturen og videreformidle denne viden i sit eget forfatterskab. Der er mange spændende detaljer i bogen, og jeg har ikke fundet en eneste decideret fejl i dette lange værk. Bogens største udfordring er den meget refererende stil, som bringer en masse fakta og historier sammen, men hvor analyse og nytænkning er meget begrænset. Beskrevet ud fra Blooms taksonomi har bogen fokus på de nederste taksonomiske niveauer, hvilket er lidt synd i så fyldig en bog, der kunne have udfordret læseren ved at bringe ny analyser og hypoteser til torvs.

Fakta

Fakta