Skip to main content

Hver fjerde akutpatient udskrives uden diagnose

Hver fjerde patient, der indlægges på en medicinsk akutafdeling, udskrives igen uden at have fået en diagnose.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
21. aug. 2014
2 min.

Hver fjerde patient, der indlægges på en medicinsk akutafdeling, udskrives igen uden at have fået en diagnose. Det viser et omfattende registerstudie, som forskere fra Aarhus Universitetshospital har fået publiceret i European Journal of Internal Medicine.

Ifølge Jyllands-Posten overrasker den høje andel af diagnoseløse patienter både forskerne og flere sundhedsøkonomer. Hvert år indlægges 265.000 danskere akut på medicinske afdelinger med symptomer på alvorlige sygdomme. 70.000 sendes hjem igen efter i gennemsnit et døgn indlæggelse, og uden at have fået en diagnose.

”Vi er overraskede over, at tallet er så højt, især fordi langt de fleste patienter, som indlægges akut, har været igennem sorteringen hos vagtlægen, egen læge eller skadestue”, siger læge og klinisk lektor og læge Christian Fynbo Christiansen, som er en af forskerne bag undersøgelsen” til Jyllands-Posten.

Han tilføjer, at undersøgelsen ikke besvarer, om for mange indlægges unødigt, eller om visse patienter ikke får tilstrækkelig udredning og dermed risikerer forværring og genindlæggelse.

Cheflæge Paul Bartels, faglig leder af Regionernes Kliniske Kvalitetsprogram, undrer sig over den høje andel af udskrevne patienter uden diagnoser:

”Det kan være et symptom på dårlig registreringskvalitet, på dårlig behandlingskvalitet eller på et system, der bruger for mange ressourcer på unødige indlæggelser. Enten er der patienter, som sendes hjem uden den udredning, de burde have haft, eller også er der tale om overforbrug i indlæggelser”, siger Paul Bartels til Jyllands-Posten.

Hos Danske Regioner fastslår formanden, Bent Hansen (S), at man vil bruge undersøgelsen til at afdække, hvordan tingene kan gøres bedre.