Skip to main content

Hver tredje hospitalsansatte vasker ikke hænder efter toiletbesøg

En ny undersøgelse fra Rigshospitalet og Hvidovre Hospital viser, at hver tredje hospitalsansatte ikke vasker hænder med sæbe efter toiletbesøg.

Grundig håndvask kan redde menneskeliv, men ikke alle gør det, viser undersøgelser udført i Region Hovedstaden. Foto: Colourbox
Grundig håndvask kan redde menneskeliv, men ikke alle gør det, viser undersøgelser udført i Region Hovedstaden. Foto: Colourbox (Foto: Laurence Mouton / Altopress)

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

27. mar. 2015
2 min.

En tredjedel af de hospitalsansatte vasker ikke hænder med sæbe efter toiletbesøg. Det viser en ny undersøgelse fra Rigshospitalet og Hvidovre Hospital, hvor man målte cirka 10.000 toiletbesøg ved at benytte en særlig sæbedispenser opfundet for at aktivere flere til håndvaskeri.

Det har naturligvis været bekymrende for os i projektforsøget at konstatere, at så få i virkeligheden gør håndvask med sæbe til en del af deres toiletvaner. Men dette mønster kan vi nu positivt se, vi kan ændre på med den nye type dispensere Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital samt formand for Region Hovedstadens komité for Infektionskontrol og Hygiejne

Undersøgelsen viser yderligere, at omkring 60 procent af patienter og pårørende heller ikke vasker hænder med sæbe.

Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital samt formand for Region Hovedstadens komité for Infektionskontrol og Hygiejne, siger, at god håndhygiejne kan redde liv.

"Det har naturligvis været bekymrende for os i projektforsøget at konstatere, at så få i virkeligheden gør håndvask med sæbe til en del af deres toiletvaner. Men dette mønster kan vi nu positivt se, vi kan ændre på med den nye type dispensere," siger han i en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden.

Til at begynde med registrerede sæbedispenserne blot, hvad toiletgæsterne gjorde. Herefter blev den aktiveret, så den med et blink og en biptone kunne minde gæsterne om håndvask.

Da blinket og biptonen blev aktiveret, fik det næsten 100 procent af de hospitalsansatte til at vaske hænder med sæbe og 80 procent af patienter og pårørende.

Gruppen bag undersøgelsen håber derfor, at sæbedispenserne bliver taget i brug på alle hospitaler i regionen.

"Det er jo oplagt, når man ser de gode resultater," siger Torben Mogensen.