Skip to main content

I dag tager de østjyske EPJ-pionerer det store skridt

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

15. mar. 2010
5 min.



Denne første dag i februar står der en frugtkurv i alle afsnit på Regionshospitalet Randers og Grenaa som et synligt bevis på, at det er en skelsættende dag. En dag, der altid vil blive husket som »den store EPJ-dag«. Nu er det alvor. Nu rykker de papirjournaler, der har været kendt i et århundrede, ind i computeren og er fremover kun der.

EPJ-projektet i Randers er blevet betegnet som landets hidtil største pilotprojekt. Et helt hospital skal være prøveklud for det tidligere så udskældte system, og de kommende måneder vil blive afgørende for, om regionsrådet endeligt beslutter sig for at satse på Århus-EPJ Columna eller ej.

De seneste dage har hospitalet sitret af pionerånd og spænding. Nogle har været bekymrede, og der hersker stadig en vis skepsis »ude i krogene«. Men interessen for at være med i det forbedrende arbejde har været stor:

»Det seneste år har rigtig mange her på hospitalet været involveret i at få de sidste EPJ-moduler på plads«, fortæller projektleder Thomas Stadil Pinstrup, Regionshospitalet Randers og Grenaa.

Det er således klinikerne, der har bestemt det sundhedsfaglige indhold i journalen og hvordan, den skulle bygges op. Der har været en tværgående gruppe af klinikere, der har sagt: hvad skal vi blive enige om for hele hospitalet? Derefter har grupper på hver afdeling arbejdet med, hvordan journalen skulle se ud for netop deres afdeling. Her har læger, sygeplejersker og sekretærer med flere arbejdet sammen med ansatte på EPJ-kontoret. Herefter har afdelingsledelserne godkendt den struktur, som blev udarbejdet for de enkelte afdelinger, og en såkaldt godkendelsesgruppe med repræsentanter for alle afdelinger har taget tværgående problemstillinger op.

Ingen revolution

De fleste kan se mulighederne i en elektronisk patientjournal, hvor alle data omkring den enkelte patient samles, og hvor registrering og dokumentation kan integreres og ske automatisk. Men det er på den anden side de færreste, der kan leve med at skulle bruge tid på konstant at skulle logge sig af og på, vente på svar fra systemet osv. Derfor har holdningerne til EPJ været blandede, også i Randers og Grenaa. Og derfor er hurtighed og overblik netop noget af det, der er blevet arbejdet med på det seneste.

Overlæge Terje Erdal Knudsen, Medicinsk Afdeling, er en af de klinikere, der har været aktiv i det forberedende arbejde. Han er også en af dem, der har haft og stadig har en vis sund skepsis, men som på nogle punkter er blevet mere tryg i de seneste måneder:

»Vi læger har jo ikke ønsket en total revolution af journalen. Vi vil hellere bygge videre på det, vi har levet med i 100 år, end smide det væk. Med papirjournalen kan vi så at sige brede papirerne ud på bordet foran os og hurtigt finde det, vi har brug for. Sådan har vi også ønsket det i den elektroniske journal. For os er det afgørende at have overblik, og at vi hurtigt og lettilgængeligt kan se svar fra røntgen, blodprøver mv. Ellers er det for tidskrævende og giver konstant irritation i det daglige arbejde. Min frygt er dog blevet manet i jorden på flere punkter, blandt andet er det vigtigt, at vi kan vælge kun at se det, læger har skrevet i journalen. På den måde bliver det ikke uoverskueligt og ligner den gamle journal, når det er det, vi har brug for«.

Selv om overlægen på medicinsk stadig har noget af sin skepsis, tror han også, at EPJ vil overraske positivt, når først de kommer i gang:

»Ja, jeg tror, vi nogle gange vil sige, at ,nå, kan vi også sådan og sådan, det var jo egentlig smart`. Der er nogle muligheder, og jeg forventer ikke, at det er fikst og færdigt her fra start. Vi skal fortsat udvikle hen ad vejen. Lige nu er vi spændt på at komme i gang, og holdningen er meget den, at nu må det stå sin prøve«.

Thomas Stadil Pinstrup demonstrerer, hvordan man rent faktisk nu kan »sprede papirerne ud på bordet« som i den gamle journal, nemlig på skærmen eller eventuelt over to skærme:

»Det sikrer overblik, og det vigtige er, at man altid kan trække de relevante data og oplysninger frem fra alle faggrupper - eller man kan nøjes med at se, hvad for eksempel lægerne har skrevet. Man kan søge på tværs, og der er flere måder at søge på. Ingen måde er mere rigtig end andre, man kan få overblik på sin helt egen måde«, siger Thomas Stadil Pinstrup.

Hospitalet kan selv gå ind og ændre i det sundhedsfaglige indhold i journalen for de respektive afdelinger, hvis det skulle vise sig nødvendigt. Det giver fleksibilitet og mulighed for hurtig tilpasning.

Tidsplan for EPJ i Randers og Grenaa

1. februar Medicinsk og Akut Afdeling

1. marts Børneafdeling, Gynækologisk/obstetrisk og Anæstesiologisk.

7. april Kirurgisk, Ortopædkirurgisk og Urolologisk.

  • EPJ erstatter og samler alle skrevne journaler, og de administrative funktioner i Grønt System flyttes også til EPJ.

  • Diktafonen overlever. Det er op til lægerne, om de selv vil skrive ind i EPJ, eller om de vil anvende diktafon og lade lægesekretærerne skrive ind.

  • Der er installeret 600 nye pc'er - heraf er 200 udskiftninger af ældre computere.

Overlægeforeningens formand, Erik Kristensen:

Overlægeforeningens formand, Erik Kristensen: EPJ-erfaringer fra Randers kan bruges over hele landet

Formand for Overlægeforeningen, Erik Kristensen, er godt tilfreds med, at Regionshospitalet Randers og Grenaa nu fuldt og helt overgår til EPJ:

»Vi har selv anbefalet, at man tester EPJ på et helt hospital. Man kan jo godt sidde og fedte med nogle få computere og få det til at fungere, hvorefter det falder med et brag, når det skal køre i fuld skala. Nu får vi erfaringer fra et helt hospital, og disse erfaringer kan man bruge over hele landet. Vi skal væk fra det der med, at man sidder i hvert hjørne af fædrelandet og tester og bruger enorme summer på at udvikle. Vi er jo da kun fem millioner mennesker i det her land.«

Hvad skal der så til, for at du vil betegne testningen som en succes?

»Vi har to succeskriterier, der er lige vigtige: For det første den kliniske anvendelighed. Hele set up'et skal være, så den elektroniske journal er brugbar under stuegang mv. Og for det andet, at hardwaren og det tekniske system har en kapacitet, så hastigheden og den tid, det tager at logge sig på, er passende. Nu vil det vise sig, om disse ting er i orden, når det skal fungere på et helt hospital. Det bliver spændende at følge«.

Og hvis det så viser sig, at disse forhold ikke fungerer tilfredsstillende?

»Så må systemet skrottes«.