Skip to main content

Færre sengepladser til midtjyske patienter

Flere ambulante tilbud og færre indlæggelser. Det er en af konsekvenserne af de besparelser i Region Midtjylland, der kaldes både uanstændige og ikke et velfærdssamfund værdigt. Politikerne vil nu kæmpe for en anden fordeling af bloktilskuddet fra staten.

De midtjyske patienter må forberede sig på færre indlæggelser og mere ambulant behandling. Det er resultatet af forliget, hvor politikerne i Region Midtjylland natten til torsdag skar toppen af besparelserne, blandt andet ved at vælge en model, hvor man leaser nyt hospitalsudstyr frem for at købe det.

Forliget betyder bl.a. mindre beskæringer end frygtet på områder som ortopædkirurgi, kræftbehandling, fertilitetsbehandling samt børneafdelingen på Skejby. Det medicinske område kommer til gengæld til at bære den store byrde med nedlæggelse af mange sengepladser, og der ventes sparet flere hundrede millioner på at undlade brug af ny, dyr medicin og behandlinger. Til gengæld har politikerne åbenbart lyttet til advarsler om, at planlagte besparelser kunne udhule Århus Universitetshospitals position, lige som en række besparelser i yderområderne opgives.

Men besparelserne vil fortsat ramme hårdt, og de kaldes både uanstændige og udtryk for uacceptable tilbageskridt. Formand for Lægekredsforeningen for Midtjylland, overlæge Lone Winther Jensen, er spændt på at følge omstillingen til færre indlæggelser og mere ambulant behandling:

»Jeg støtter tanken om færrest mulige patienter i sengene, men det skal gøres på en forsvarlig måde. Man skal selvfølgelig prøve at lave mest muligt som dagkirurgi, men især de medicinske senge, der skal omlægges til ambulant, kræver en stor omstilling. Kan disse patienter gøre opmærksomme på sig selv? Det skal stadig være muligt at indlægge de patienter, når det er nødvendigt. Det kræver også, at kommunerne er med på det med de tilbud, der så er nødvendige. Om forliget vil jeg generelt sige, efter kort at have sat mig ind i det, at jeg er lidt skuffet over den måde, man skærer i stammen for at redde træets mindre grene. Universitetshospitalet og de store regionshospitaler må betale for, at man vil beholde mindre enheder, og det er der efter min mening ikke rigtig fremtid i«.

Lone Winther Jensen er også bekymret over, at en stor del af besparelserne skal findes ved at begrænse brugen af dyr medicin og nye behandlingsmetoder. Hun frygter, at det overordnet vil gå ud over grundlaget for forskning og udvikling, og at det sammen med de øvrige besparelser kan få specialister til at forlade regionen:

»Samtidig vil jeg også godt sætte spørgsmålstegn ved, om det overhovedet kan lade sig gøre. Når patienter ved, at den dyre medicin findes, vil de selvfølgelig kræve at få den, selv om det måske indebærer behandling i en anden region. Skal det virkelig være legalt at sige til vore patienter, at medicinen godt kan gives i regionerne syd og nord for os, men I kan ikke få den i Region Midtjylland«, spørger kredsforeningens formand, der glæder sig over, at regionsformanden vil gå til regeringen for at få flere penge.

»Vi fortsætter ufortrødent«

Nogle steder blev forliget modtaget med lettelse, andre steder blev ubehagelige forudanelser gjort til virkelighed, blandt andet skal de to små sygehuse i Odder og Brædstrup under Regionshospitalet Horsens lukkes ned. Men hvad betyder det for den meget roste friklinik?

»Her er det business as usual. Vi fortsætter ufortrødent, for vi har jo prøvet det her før. Det er jo nærmest en årlig tilbagevendende begivenhed, at vi bliver lukket. Økonomisk er der i hvert fald ikke nogen grund til ikke at lade os fortsætte som hidtil. Vi omsætter for 60 mio. kroner om året, vi er landets mest effektive friklinik, og i næste uger kommer der en delegation fra Aalborg for at se nærmere på, hvordan man kan spare penge ved at kunne henvise til friklinik frem for privathospital. Men lad os nu se, hvad der sker. Foreløbig ved vi ikke andet, end hvad vi kan læse i aviserne«, siger klinikchef Christian Nielsen, Brædstrup Sygehus få timer efter at forliget blev indgået.

Hovedparten af funktionerne i Brædstrup og Odder skal ifølge forliget flyttes til Horsens, hvor regionshospitalet skal udbygges. Derudover flyttes nogle funktioner fra de to mindre sygehuse til henholdsvis Silkeborg og Århus. Men der er også steder, hvor man kan ånde lettet op. Blandt andet var røntgenafdelingerne i Lemvig og Tarm truet, men de bliver bevaret. Og så beholder Samsø sit sygehus, dagkirurgien fortsætter i Grenaa og Ringkøbing, og specialambulatoriet i Grenaa fortsætter.

Flere end antaget drikker for meget

> København

Nye beregninger viser, at hver femte voksne danskere drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalede genstandsgrænser på 14 genstande ugentlig for kvinder, og 21 for mænd. Det er væsentligt flere end hidtil antaget. Beregningerne indgår i et notat, som Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet har udarbejdet for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Tallet - mindst 860.000 danskere over 16 år - er væsentligt højere end det hidtil anslåede antal storforbrugere på 5-600.000.

Forskellen skyldes, at det hidtidige tal er opgjort på basis af oplysninger fra personer, som har deltaget i spørgeskemaundersøgelser, men ikke er repræsentative for personer, som ikke ønsker at deltage. Ved at inddrage registerinformation om alkoholrelaterede sygdomme for disse personer kan man se, at de har et større alkoholforbrug end personer, som deltager, og herudfra beregne et estimat for hvor meget mere de drikker.

Notatet »Alkoholforbrug i Danmark«, som også giver en karakteristik af storforbrugere og afhængige, viser, at flere mænd end kvinder drikker over genstandsgrænserne.

Sundhedsvæsen vil mangle 15.000 ansatte om syv år

> København

Om 6-7 år vil det danske sundhedsvæsen mangle op mod 15.000 medarbejdere til at behandle og pleje en befolkning af stadigt ældre og mere syge borgere.

På landsplan svarer det til en personalemangel på mindst 20 procent, som omfatter såvel læger og sygeplejersker som andet personale. Det hævder sundhedsøkonomen, professor Kjeld Møller Pedersen i en ny rapport.

Han mener ifølge Berlingske Tidende, at beslutningstagerne har forsømt at gøre noget ved det alvorlige problem, der venter lige rundt om hjørnet. Ifølge rapporten bør der sættes en række initiativer i gang nu. Det skal f.eks. gøres attraktivt for de mange deltidsansatte at arbejde mere, og der må satses mere på at hente læger og sygeplejersker i udlandet.

Til gengæld advares der stærkt mod at skrue op for lønningerne, som sygeplejerskerne ellers forlangte under forårets konflikt. Det vil kun hjælpe lidt på personalemanglen, men sætte gang i en farlig lønspiral, lyder det.

Sundhedscentre øger ikke sammenhæng i sundhedsvæsenet

> København

De 18 kommunale sundhedscentre, som regeringen sidste år støttede med 100 mio. kroner i kølvandet på strukturreformen, er nu blevet evalueret af Statens Institut for Folkesundhed.

Med strukturreformen fik kommunerne bl.a. forebyggelse som opgave, og de fleste centre tilbyder da også såvel den brede forebyggelse rettet mod borgerne og den mere patientorienterede - f.eks. i form af patientskoler. En kelte tilbyder kun en af de to slags forebyggelse.

Centrene har ikke været noget entydig succes: Rollefordelingen har været uklar mellem de kommunale sundhedscentre og de regionale sygehuse, står der bl.a. i rapporten.

Og selv om samarbejdet med de praktiserende læger har været betydeligt bedre end det med sygehusene, er heller ikke det perfekt: »Udfordringen i dette samarbejde har bestået i, at lægerne ikke har informeret og henvist deres patienter til centrene i det ønskede omfang«, formentlig på grund af manglende viden, hedder det.

Centrene har heller ikke bidraget til at øge sammenhængen i sundhedsvæsenet mellem sygehus, almen praksis og kommunen, vurderer rapporten.

Det anbefales, at kommunerne nærmere vurderer sundhedscentrenes opgaver, udarbejder klare målsætninger for dem, at de sammen med regionerne sikrer klarhed over rollefordelingen og - ikke mindst - intensiverer informationen til såvel de praktiserende læger som sygehusene.

Budgetforlig i Region Hovedstaden

> Region Hovedstaden

Politikerne i Region Hovedstaden er nået natten til tirsdag til enighed om et spareforlig på sygehusområdet. Forliget om 2009-budgettet blev indgået uden om Venstre og Konservative. I Region H havde regeringen forlangt besparelser på 350 millioner kr., svarende til en procent af det samlede budget på i alt 35,1 mia. kr.

Ifølge budgetaftalen skal der prioriteres, så de mest syge behandles først. Samtidig skal regionens samarbejde med det private sundhedsvæsen »ske gennem aftaler, der sikrer god kvalitet til en rimelig pris, og sådan, at det offentlige sundhedsvæsen ikke lider skade«, som det hedder i en pressemeddelelse fra regionen.

Som en del af forliget skal Rigshospitalets anoreksiklinik flyttes til Psykiatrisk Klinik i Gentofte, hvilket tirsdag fir klinikkens leder, Marianne Hertz, til at sige op i protest.

Brev om gratis HPV-vaccine

> København

Der er brev på vej til 105.000 piger, som er født i 1993, 1994 og 1995. Afsender er Sundhedsstyrelsen, og brevet er det længe ventede tilbud om gratis vaccination mod livmoderhalskræft.

I brevet ligger også et aftalekort, så pigerne kan holde styr på vaccinationerne, der skal gives af den praktiserende læge. Vaccinen er ikke ny, men hidtil har den kostet ca. 3500 kroner, og det har lagt en dæmper på udbredelsen.

Vaccinen beskytter mod humant papillomavirus (HPV), som er årsag til de fleste tilfælde af livmoderhalskræft. HPV smitter ved samleje, og i Sundhedsstyrelsen regner centerchef Else Smith med, at vaccinen vil forebygge livmoderhalskræft hos mange kvinder.