Skip to main content

Ingen grund til panik ...

Cand.scient.pol. Sidsel Rasborg Wied, uddannelseskonsulent, DADL, srw@dadl.dk og cand.polit. Hans Mathiasen, konsulent, YL

1. nov. 2005
5 min.

Over sommeren 2004 har Lægeforeningen i samarbejde med de tre regionale videreuddannelsessekretariater udarbejdet en enquete med henblik på at få overblik over behovet for 1. reservelæge-stillinger og overgangsblokke.

Enqueten er udsendt til alle de yngre læger, der i løbet af foråret besvarede spørgeskemaet »Hjælp os med at hjælpe dig« samt de, der har været i en undervisningsstilling i intern medicin eller kirurgi siden 1999.

62% af de adspurgte har besvaret enqueten. Af de 38%, der ikke har besvaret enqueten, vil en del formentlig have forladt intern medicin/kirurgi til fordel for et andet speciale, og en del vil være så langt i deres speciallægeuddannelse, at de ikke føler, at de har behov for hjælp til at færdiggøre sig.

Helt overordnet afdækker undersøgelsen, at godt halvdelen af de 500 uddannelsessøgende læger i internmedicinske eller kirurgiske specialer, der har besvaret spørgeskemaet, ønsker at gøre deres speciallægeuddannelse færdig efter den gamle uddannelsesordning (1996-bestemmelserne), mens knap halvdelen ønsker at gøre sig færdig efter den nye uddannelsesordning (2003-bestemmelser) i overgangsblokke.

Uddannelsesønsker efter gammel uddannelsesordning (1996-bestemmelser)

Undersøgelsen viser endvidere, at der er 24 uddannelsessøgende læger, der ønsker at få en grundspecialeuddannelse i intern medicin. Disse uddannelsessøgende har enten en intern- medicinsk grenspecialeuddannelse i forvejen, eller også ønsker de kun en grundspecialeuddannelse. Der er ingen uddannelsessøgende i de kirurgiske specialer, der ønsker en gammel grundspecialeuddannelse - enten fordi de i forvejen har en, eller de alene ønsker en kirurgisk grenspecialeuddannelse.

For de internmedicinske specialer er der særlig stor søgning mod kardiologi - enten som grenspecialeuddannelse eller som en kombineret grund- og grenspecialeuddannelse. Herudover er der også stor søgning til uddannelse i medicinsk gastroenterologi og medicinsk endokrinologi efter gammel uddannelsesordning enten som grenspecialeuddannelse eller som kombineret grund- og grenspecialeuddannelse.

På det kirurgiske område er der et meget stort ønske om uddannelse i kirurgisk gastroenterologi efter gammel ordning enten som grenspecialeuddannelse eller som kombineret grund- og grenspecialeuddannelse.

Generelt fremgår det af enqueten, at ønsket om påbegyndelse af 1. reservelæge-uddannelser inden for det kirurgiske og internmedicinske område er spredt pænt ud over perioden den 1. juni 2004 til den 1. september 2007. Enqueten viser yderligere, at behovet for 1. reservelæge-stillinger er jævnt fordelt over regionerne.

Uddannelsesønsker efter overgangsblokke (2003-bestemmelser)

Undersøgelsen viser, at uddannelsessøgende inden for det internmedicinske område særligt søger mod overgangsblokke (2003-bestemmelser) i intern medicin: endokrinologi og intern medicin: kardiologi. Inden for det kirurgiske område er der særlig stor søgning til kirurgi og plastikkirurgi, men også en pæn søgning mod urologi.

Generelt fremgår det, at ønsket om påbegyndelse af overgangsblokke inden for det internmedicinske og kirurgiske område er nogenlunde jævnt fordelt i perioden fra den 1. juni 2004 til den 1. september 2006.

Afdelingerne er langt de fleste steder meget interesserede i at etablere overgangsblokke.

Kun problemer i ganske få specialer

Det er kun i ganske få specialer, der kan opstå flaskehalse. F.eks. er der problemer i specialet plastikkirurgi i Region Nord, hvor det er angivet, at der er syv i Region Nord, der ønsker at blive speciallæge. Kapaciteten er maksimalt én om året.

Herudover er der som tidligere omtalt også stor søgning mod f.eks. kardiologi, hvor der eventuelt også kunne opstå flaskehalse.

Fakta

Region Nord

Videreuddannelsessekretariatet i Region Nord har kunnet inddrage oplysningerne fra Lægeforeningens enquete i den konkrete planlægning af ansættelse af uddannelsessøgende læger efter overgangsordning for de internmedicinske og kirurgiske specialer i regionen.

Af de besvarelser fra enqueten, hvoraf det fremgår, at de uddannelsessøgende læger, der ikke har ansættelse, der fører til speciallægeanerkendelse, eller hvor det fremgår, at den uddannelsessøgende læge mangler elementer af speciallægeuddannelsen, vil Videreuddannelsessekretariatet kontakte disse læger med henblik på individuel rådgivning.

Som udgangspunkt opslår og besætter afdelingerne selv stillinger efter overgangsordning i Region Nord. Ansættelserne ad hoc-klassificeres efterfølgende af Videreuddannelsessekretariatet.

Videreuddannelsessekretariatet har i juni 2004 forestået opslag af blokstillinger efter overgangsordning for specialerne intern medicin: kardiologi og intern medicin: endokrinologi. Det kan efter konkret vurdering senere blive aktuelt, at Videreuddannelsessekretariatet forestår koordinering af opslag inden for flere andre specialer, således at flest muligt sikres en speciallægeuddannelse inden for en kort årrække.

Læger, der ønsker at blive speciallæge efter overgangsordning i Region Nord, kan kontakte Videreuddannelsessekretariatet med henblik på individuel rådgivning.

Fakta

Mette Siemsen

»Jeg er glad for, at enqueten har vist os det, vi hele tiden har ment at vide; nemlig at det godt kan lade sig gøre at få færdiggjort de yngre læger, der er under speciallægeuddannelse på gammel ordning, på en fornuftig og hurtig måde, der ikke går på kompromis med kvaliteten.

Jeg hæfter mig særligt ved, at der er så få specialer, hvor der vil opstå flaskehalse. I den forbindelse mener jeg, at det er vigtigt at være opmærksom på, at de flaskehalsproblemer formentligt også ville have været til stede, hvis den nye speciallægeuddannelse ikke havde været indført. Det betyder ikke, at vi ikke skal gøre noget ved dette, og vi drøfter løbende dimensioneringsproblematikken med både Sundhedsstyrelsen, amterne og H:S.«

Fakta

Region Øst

Region Øst anvender oplysningerne fra Lægeforeningens enquete i to sammenhænge. Den ene er, at potentielle ansøgere gøres opmærksomme på de overgangsblokke, der opslås eller forventes opslået. Den anden er at få et grundlag for dels antallet af klassificeringer efter 96-bestemmelserne og dels behovet for overgangsblokke.

Region Øst har indtil videre klassificeret mere end 100 1. reservelæge-stillinger iht. 96-bestemmelserne og har etableret et mindre antal overgangsblokke. Der forventes etableret yderligere et antal overgangsblokke i løbet af de kommende måneder. Planen er, at både etableringen af overgangsblokke og klassificeringen af enkeltstillinger fortsætter de kommende år.

I Region Øst opslås overgangsblokke som hovedregel af afdelingerne selv, men Videreuddannelsessekretariatet har klassificeret ansættelserne, før opslaget bringe s.

I Region Øst er »flaskehalsene« især intern medicin: kardiologi, intern medicin: gastroenterologi, intern medicin: lungemedicin samt plastikkirurgi. Læger, der stiler mod disse specialer, rådgives til at søge i hele landet, ligesom det ved personlig henvendelse drøftes, om andre specialer kunne komme i betragtning.

Læger, der ønsker personlig rådgivning, kan altid kontakte Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse.

Fakta

Region Syd

Region Syd har i efteråret 2004 besat ti overgangsblokke i de internmedicinske og fire i de kirurgiske specialer.

Regionen forventer at fortsætte med halvårlige opslag i 2005 og måske i 2006. Antallet af opslag vil som minimum svare til den efterspørgsel, der fremgår af Lægeforeningens enquete. Regionen planlægger en vis overkapacitet i overgangsblokke bl.a. som aflastning af de to andre regioner.

Ud over overgangsblokkene vil Region Syd fortsat opslå 1. reservelæge-stillinger til uddannelse efter 1996-bestemmelserne. For at udnytte uddannelseskapaciteten i overgangsperioden vil en del af disse stillinger dog blive opslået med ansættelsestid på mindre end fem år.