Skip to main content

Ja til en åben og fordomsfri strukturdebat!

Jørgen Lassen, Formand for P.L.O., Karsten Nielsen, Formand for FAS

2. nov. 2005
4 min.

Lægeforeningens samlede formål består af varetagelse af medlemmernes interesser over for myndigheder og arbejdsgivere og af en opbygning af en standsidentitet. En analyse skal være meget klar og specifik i beskrivelse og vurdering af opfyldelsen af disse formål. Vi vil derfor fremhæve disse formål for at bidrage til, at der også bliver struktur på debatten om Lægeforeningens struktur.

Interessevaretagelsen kan deles i 3 overordnede kategorier.

  • Indkomst- og arbejdsvilkår

  • Påvirkning af lovgivning og regelfastsættelse

  • Understøttelse af indholdet i lægefaglige kerneområder som uddannelse, forskning, kvalitetsudvikling oma.

Samlet set skal interessevaretagelsen ske både centralt og decentralt og for både grupper af læger og for den enkelte læge. En analyse skal kunne give svaret på, hvilke interesser der skal varetages, hvem der bedst vil være i stand til at gøre det, og hvor det bedst kan ske.

Opbygningen af standsidentiteten sker og kan ske på mange måder. En strukturdebat må beskæftige sig med både indholdet dvs. hvilke tiltag er vigtige, og omfanget, dvs. hvilket serviceniveau skal man yde medlemmerne i kraft af, at de er læger.

Som Erik Jylling nævner, spillede strukturdiskussionen en fremtrædende rolle på Lægemødet i år. Og der er allerede fulgt meget kontant op på denne diskussion og den vedtagne resolution. Den 16.-17. august i år blev der på Lægeforeningens møde med Lægekredsforeningerne aftalt at iværksætte en analyse af mulighederne for en bedre lokal interessevaretagelse gennem et samarbejde mellem lægekredsforeningerne. Arbejdet er allerede iværksat gennem etablering af en række arbejdsgrupper, og inden 1. december skal der foreligge et resultat. Vi deltog i mødet, hvor også FAYL var repræsenteret, og vi ser beslutningen som udtryk for fællesskab, som eksisterer i forholdet mellem Lægeforening, delforeninger og lægekredsforeninger.

Vedtagelsen på mødet i Maribo er så væsentlig, at den bør gengives her:

Lægeforeningens decentrale struktur

Kommissorium for Lægekredsforeningsformændenes drøftelser

»Efter Repræsentantskabets opfordring til Hovedbestyrelsen til at gennemføre en analyse af mulighederne for bl.a. gennem en styrkelse af Lægeforeningens decentrale struktur at forbedre og sikre en fortsat udvikling af betjeningen af Lægeforeningens medlemmer, har Hovedbestyrelsen besluttet at bede lægekredsforeningsformændene overveje spørgsmålet. På et møde den 17. august 2002 mellem lægekredsforeningsformændene og repræsentanter for DADL, FAYL, FAS og P.L.O. er der aftalt følgende kommissorium:

Med baggrund i enigheden om,

  • at det samlede ressourceforbrug og dermed det samlede kontingent til Lægeforeningen, delforeningerne og lægekredsforeningerne ikke må forøges

  • at der for både praksis og ansatte læger er sket og i et vist omfang fortsat vil ske en decentralisering og individualisering af aftaleretten og -indholdet

  • at medlemmerne fortsat skal opleve en synlig stands- og fagforening, som leverer service og bistand, der svarer til kontingentbetalingen,

vil lægekredsforeningerne udarbejde forslag til fremtidige arbejdsopgaver, deres placering og på baggrund heraf, hvordan lægekredsforeningerne bedst kan medvirke hertil, enten ud fra den nuværende amtslige struktur eller ved et frivilligt eller formaliseret samarbejde i en regional struktur. Lægekredsforeningerne kan også beskrive den tredje mulighed - en styrkelse af den centralt baserede indsats lokalt.

Beskrivelserne skal foreligge senest den 1. december 2002.

Arbejdet bygges op på tre regioner, svarende til Amtsrådsforeningens samarbejdsmodel og med en styregruppe til at samle arbejdet.

På mødet blev det endvidere aftalt, at der i DADL vil blive udarbejdet en gennemgang af det materiale, der er sendt ind som oplæg til drøftelserne. Drøftelserne behøver ikke at afvente denne gennemgang.«

Når vi tager imod Erik Jyllings opfordring, er det ikke alene det aktuelle behov, men også fordi en stillingtagen til sin tid til resultatet af lægekredsforeningernes forslag ikke kan ske uden en klar opfattelse af, hvordan Lægeforeningen og delforeningerne skal løse den centrale interessevaretagelse og opbygningen af standsidentiteten. Og i den forbindelse skal det også overvejes, om andre aktører skal indgå heri, f.eks. de videnskabelige selskaber.

Samarbejdet udbygges

Analysen og debatten skal omfatte alle væsentlige forhold, men i sidste ende bliver det afgørende emne den politiske struktur i Lægeforeningen. Ikke mindst fordi der allerede nu er uhindret adgang til samarbejde mellem Lægeforeningens og delforeningernes sekretariater. Der er et voksende antal eksempler på, at man samler ekspertisen ét sted, som så betjener alle fx arbejdsmiljø, uddannelse, statistik oma.

Drivkraften bag processen skal være en effektiv interessevaretagelse for Lægeforeningens medlemmer, men også en erkendelse af, at medlemmernes interesser har mange retninger og i nogle tilfælde kan være indbyrdes modstridende.