Skip to main content

Kære regionspolitikere

Jens Winther Jensen

14. nov. 2005
3 min.

Velkommen til en ny epoke i dansk sundhedspolitik. Vi glæder os til at samarbejde med jer. Med dannelsen af de fem nye store regioner står vi med en enestående chance for at omforme og reformere det danske sundhedsvæsen, så vi i endnu højere grad end i dag bliver i stand til at levere borgerne i Danmark den samme behandling af høj kvalitet til tiden over hele landet. Et sundhedsvæsen i verdensklasse. Men det kræver omtanke om bl.a. sygehusplanlægningen, sikringen af kvaliteten og akutbetjeningen.

Se nøje på det regionale landkort og vurdér, hvad der på den ene side bedst tjener borgernes behov og på den anden side giver den bedste udnyttelse af den ekspertise og de ressourcer, som findes inden for de nye regionale grænser. Debatten indtil nu har i stort omfang drejet sig om lukning af sygehuse og nedlæggelse af åbne skadestuer med negative undertoner om nye sparerunder og længere afstand til behandling. Det er falske undertoner. Det er ikke mod befolkningens ønsker, at der bliver længere til sygehuset. Det er tværtimod helt tydeligt, at befolkningen stemmer med fødderne og søger hen der, hvor de får den bedste behandling.

Hjerteforeningen har netop gennemført en undersøgelse blandt sine medlemmer, hvor det viser sig, at et stort flertal foretrækker at køre længere til et sygehus med en specialafdeling, frem for at blive indlagt på det lokale sygehus, hvor der ikke er en hjertespecialist. Det kan godt tages som repræsentativt for den holdningsændring, der er slået igennem. Det er i denne sammenhæng ulogisk, at det finanslovsforlig, der netop er indgået, vil gennemføre en ventetidsgaranti på en måned for en række sygdomme. Der er intet, der tyder på, at patienterne ønsker en stadig hurtigere behandling. De ønsker en stadig bedre behandling. De ønsker eventuelt at blive behandlet af en bestemt læge. Det er noget, vi støtter. Der er god grund til at indrette sundhedsvæsenet i de nye regioner, så det lever op til befolkningens ønsker.

Vi har så i Lægeforeningen et forslag til, hvordan vi kan give befolkningen en bedre akutbetjening. Akutområdet blev debatteret ved et større medlemsmøde, som vi holdt i Odense i forløbne uge, og akutpolitikken er beskrevet i denne uges fokus i Ugeskriftet. Det går i korthed ud på, at alle kommer i kontakt med en læge i tilfælde af pludseligt opstået sygdom, så man kommer hurtigere i den rigtige behandling. I dagtimerne er det ved kontakt til egen læge, og efter arbejdstid til en vagtlæge. Hvis det er akut livstruende, vil der fortsat været 112. Men patienten vil altså altid være visiteret af en læge, og akutmodtagelsen kan derfor være klar med de rigtige behandlere. Vi mener, at et forbedret lægebetjent akutberedskab er langt at foretrække frem for halve eller kvarte løsninger med akutsenge på sundhedscentre eller sygehuse uden læger.

Det bliver en stor udfordring at udforme det nye sundhedsvæsen, hvor også de nye storkommuner får mange nye aktier. Vi står til rådighed med lægefaglig rådgivning i alle regionerne. Det vil vi bl.a. sikre gennem vores regionale lægekredsforeninger. Det, vi lægger vægt på, er, at der bliver en ensartet høj kvalitet over hele landet. Vi skal gøre vores til, at dette bliver gennemført, og vi kan tilbyde altid at være til rådighed med vores faglighed. Velkommen til fremtidens sundhedsvæsen.