Skip to main content

Kampagne skal sætte fokus på pressede yngre læger

Ny kampagne skal sætte fokus på arbejdsmiljøet blandt yngre læger, og især på hvordan det kan blive bedre.

Ny kampagne skal skaffe forslag til at forbedre arbejdsmiljøet for yngre læger. Foto: Yngre Læger
Ny kampagne skal skaffe forslag til at forbedre arbejdsmiljøet for yngre læger. Foto: Yngre Læger

Anders Heissel, ah@dadl.dk

22. maj 2015
3 min.

Hvad skal der til for, at dit arbejdsmiljø bliver bedre? Skal dine kolleger og chef være bedre til at sige godmorgen eller skal der helt andre og mere grundlæggende ændringer til? Det vil Yngre Læger sætte fokus på med en ny kampagne, der bliver søsat i dag.

”Det tyder på, at der er tiltagende udfordringer med arbejdsmiljøet for yngre læger, og derfor vil vi gerne have de yngre læger til selv at komme med forslag til, hvordan vi kan forbedre arbejdsmiljøet. For hvad skaber egentligt det gode arbejdsmiljø, og hvad kan vi selv gøre bedre,” siger Bjarne Worm, formand for Arbejdsmiljøudvalget i Yngre Læger.

At kampagnen bliver skudt i gang i dag den 22. maj er ikke tilfældigt. Dagen matcher med tallene i den paragraf i overenskomsten, der handler om problemstillinger i arbejdsmiljøet, § 22 stk. 5. Arbejdsmiljø-reglen, som den også kaldes, blev skærpet ved den seneste overenskomstforhandling, så yngre læger nu har krav på en forhandling med ledelsen om, hvordan arbejdsmiljøet forbedres, hvis man mener, at arbejdstilrettelæggelsen – og ikke som tidligere kun vagtbelastningen – udgør et problem.

Det er et tiltagende problem for mange yngre læger, som betyder, at man ofte ikke kan nå at hente børn eller overholde andre aftaler. Tilsvarende hører vi tit, at yngre læger møder tidligere på arbejde for at forberede samtaler med patienter i ambulatoriet. Bjarne Worm, formand for Arbejdsmiljøudvalget i Yngre Læger

”Vi satser på i stigende grad at bruge reglen de steder, hvor vi eksempelvis ikke regelmæssigt kan nå at gøre vores arbejde færdigt, inden arbejdsdagen slutter, hvad enten det skyldes overbookede ambulatorier eller anden planlægning med for stor arbejdsmængde til den enkelte læge. Det er et tiltagende problem for mange yngre læger, som betyder, at man ofte ikke kan nå at hente børn eller overholde andre aftaler. Tilsvarende hører vi tit, at yngre læger møder tidligere på arbejde for at forberede samtaler med patienter i ambulatoriet,” siger Bjarne Worm.

Hvad kan yngre læger selv gøre for at forbedre arbejdsmiljøet?

”Det er utroligt vigtigt, at vi som yngre læger selv er med til at sige fra og gøre opmærksom på vores arbejdsmiljø-problemer. Derudover betyder god kollegialitet også meget, og noget så simpelt som at sige godmorgen, være opmærksom på hvordan vores kollegaer har det og spørge ind til hinanden samt byde nye kollegaer velkommen gør faktisk en forskel,” siger Bjarne Worm.

Alle tillidsrepræsentanter vil i de kommende dage få tilsendt en plakat, hvorpå yngre læger kan skrive gode forslag til, hvordan arbejdsmiljøet kan blive bedre. Ideerne bliver samlet og sendt ud til alle arbejdspladser med opfordring om at bruge løs af ideerne.