Skip to main content

Katolsk benspænd for vaccination i Kenya

En national vaccinationskampagne mod stivkrampe i Kenya har udløst en konflikt mellem landets regering og landets katolske kirke.

Kenyas medicinaldirektør giver en dosis stivkrampevaccine til en lokal sygeplejerske ved lanceringen af kampagnen i oktober. (Foto: Kenyas sundhedsministerium).
Kenyas medicinaldirektør giver en dosis stivkrampevaccine til en lokal sygeplejerske ved lanceringen af kampagnen i oktober. (Foto: Kenyas sundhedsministerium).

Klaus Larsen kll@dadl.dk

8. dec. 2014
2 min.

En national vaccinationskampagne mod stivkrampe i Kenya har udløst en konflikt mellem landets regering og landets katolske kirke.

Vaccinatinskampagnen er sponsoreret af Verdenssundhedsorganisationen WHO og FN's børnefond, Unicef. Målet er at vaccinere op mod to mio. fødedygtige kvinder mod en variant af stivkrampe, der smitter via navlestrengen og som kan medføre en livstruende stivkrampe hos den nyfødte.

Ved at vaccinere moderen beskytter man derfor også barnet. Ifølge Kenyas sundhedsministerium døde 550 nyfødte børn sidste år af stivkrampe.

Kenya er et af de få afrikanske lande, der endnu ikke har fået udryddet stivkrampe. Den katolske kirkes modstand begrundes med, at vaccinen angiveligt indeholder stoffer, der kan føre til ufrivillig abort og sterilitet. Ifølge en pressemeddelelse fra Kenyas katolske kirke medfører det tilsatte hormon ”infertilitet og gentagne aborter hos kvinder”.

Ifølge Huffington Post hævder landets katolske biskopper, at vaccinen er tilsat et svangerskabsforebyggende hormon, og at vaccinationsprogrammet i virkeligheden er et skalkeskjul for et regeringsstøttet steriliseringsprogram.

”Vi opfordrer alle kenyanere til at undgå stivkrampe-vaccinationskampagnen, for vi er overbeviste om, at det reelt er et forklædt program for fødselsbegrænsning”, citeres biskop Paul Kariuki – formand for den kenyanske bispesynodes sundhedskomite.

Når kampagnen er rettet mod kvinder i den fødedygtige alder er det fordi, dens primære formål er at forebygge stivkrampe hos nyfødte. I et svar til de katolske konspirationsteorier gør WHO da også opmærksom på, at kampagnerne især er rettet mod distrikter, hvor der er størst forekomst af neonatal stivkrampe.

Det har dog ikke fået den katolske lægeforening Kenya Catholic Doctors Association (KCDA) til at indstille skydningen:

”Med hjælp fra katolske troende, der sate deres egne liv på spil, er det lykkedes KCDA at komme i besiddelse af den stivkrampevaccine, som blev brugt under WHO/Unicef’s vaccinationskampagne i marts 2014 og undersøge dem. Den ulykkelige sandhed er, at den er tilsat HCG lige som den, der blev brugt i de sydamerikanske sager (en anden sammensværgelsesteori, red.)”, skrev foreningen og fortsatte:

”Det bekræftede vores værste anelser: at denne WHO/Unicef-kampagne ikke handler om at udrydde stivkrampe, men er en velkoordineret, magtfuld indsats for massesterilisation og befolkningskontrol”.

Formanden for Kenyas katolske lægeforening, dr. Stephen Karanja, stiller sig ifølge BBC helt bag biskopperne og forlanger, at regeringen udleverer prøver af vaccinen til landets kirke, så den kan analysere den.