Skip to main content

KBU-evaluering skydes i gang

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

29. okt. 2010
2 min.

I foråret 2011 vil Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse være klar med evalueringen af den kliniske basisuddannelse (KBU). Det oplyser kontorchef Birte Obel fra Sundhedsstyrelsen.

Rådet har besluttet at igangsætte en aftageranalyse, så der opsamles viden fra de afdelinger, der i dag modtager KBU-lægerne i introduktionsstillinger. Der er ude i landet både afsluttede og igangværende undersøgelser, der primært afdækker KBU-lægernes egen opfattelse af den nye uddannelse.

I en undersøgelse tidligere på året fandt man, at KBU-lægerne selv generelt er utilfredse med den nye uddannelse. Flere KBU-læger har efterspurgt bl.a. internmedicin i forløbet, da den mangel angiveligt skulle føre til, at de ikke kan få visse introstillinger:

»Vi vil nu gerne afdække, om KBU-lægerne besidder de kompetencer, de skal have, for at kunne fungere tilfredsstillende på de modtagende afdelinger«, siger Birte Obel.

For et år siden blev det besluttet i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse, at evalueringen skulle udsættes til efteråret 2010, da man ønskede at have haft flere læger gennem systemet, samtidig med at afstanden til den gamle turnusordning blev større. Det sikrer ifølge Sundhedsstyrelsen en mere troværdig evaluering.

I Lægeforeningen er man tilfreds med, at der nu foretages en aftageranalyse:

»Det er svært at lave en objektiv analyse af KBU'en, da de første årgange har sammenlignet sig med turnuslæger, der fik en helt anden uddannelse. Derfor er det i orden at vente lidt. Nu får vi et lidt bedre grundlag at foretage analysen på, så vi kan ændre uddannelsen til det, vi i fællesskab bliver enige om, er den mest optimale basisuddannelse for danske læger«, siger Lars Riber, formand for Lægeforeningens uddannelsesudvalg.

Anbefalingerne på baggrund af evalueringen sendes til Sundhedsstyrelsen og Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der så vurderer, om KBU skal justeres eller ændres.