Skip to main content

Den 49-årige mand, som tirsdag blev idømt forvaring efter overfaldet på en læge og to sygeplejersker på Odense Universitetshospital, har anket sin anbringelsesdom.

Byretten i Odense fandt, at knivoverfaldet den 16. marts sidste år, var forsøg på manddrab.

Den 49-årige, som var ophidset over, at han skulle tvangsindlægges, tildelte blandt andet lægen en 30 cm lang flænge i bugen, som resulterede i skader på tyndtarmen samt overskar urinleder og en pulsåre over. Han blev desuden stukket i halsen og brystet.

Den ene sygeplejerske fik fire knivstik i brystkassen, mens den anden fik skåret luftrøret over og blev stukket flere gange.

De voldsomme læsioner, angrebets målrettede karakter samt udtalelser fra den dømte selv fik de fire nævninger og samtlige dommere til at vurdere, at den 49-årige forsøgte at dræbe de tre.

Drabsforsøget blev takseret til anbringelse på den lukkede sikringsanstalt i Nykøbing Sjælland – en anbringelse, som er tidsubestemt, og som den dømte tidligst kan løslades fra, når både læger og en dommer vurderer, at den dømte ikke længere er farlig.

Den dømte, som allerede befinder sig på Sikringsanstalten i Nykøbing, ankede dommen på stedet. Han skal blive på Sikringsanstalten, indtil ankesagen kommer for Landsretten.

Den 49-årige blev i april 2000 idømt psykiatrisk forvaring, efter at han med ni liter benzin havde forsøgt at stikke ild på et bordel.

På Psykiatrisk afdeling ved Odense Universitetshospital har man spurgt sig, hvordan en farlig psykiatrisk patient kunne have en kniv på sig? Alle patienter undersøges og visiteres ved indlæggelse, men åbenbart ikke godt nok, erkender man. Reglerne er derfor nu strammet, og der er kommet nye retningslinjer for visitering af patienter og pårørende, fortæller Sonja Rasmussen, der er ledende overlæge på afdelingen:

”Hos os bliver alle patienter, der skal indlægges på den lukkede afdeling nu klædt af, så de kun har undertøj på og kropsvisiteret. Det samme gælder patienter, der har været ude. Desuden kan man også efter en vurdering vælge at kropsvisitere patienter, der skal indlægges på det åbne afsnit. Og pårørende må ikke længere have tasker med ind,” forklarer hun.

Efter hændelsen er reglerne også strammet og præciseret i hele regionen, fortæller Anders Meinert Pedersen, der er lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark.

”Når personalet vurderer, at en patient kan være til fare for sig selv eller andre, hvis de for eksempel er udadreagerende og har tendens til voldelig adfærd, samt hvis der er fare for, at de smugler narkotika ind, så kan man nu vælge at kropsvisitere dem,” forklarer han.

På afdelingen hvor knivdramaet fandt sted, har man netop afholdt et kursus i samarbejde med politi, brandvæsen og bombeberedskab. Her har lederne og arbejdsmiljøgruppen lært om, hvordan man reagerer hensigtsmæssigt i situationer, hvor man bliver truet. Det gælder både overfald, terror og brand. En viden, som skal vedligeholdes og trænes jævnligt.