Skip to main content



Computeren er et vigtigt redskab på Rigshospitalets Intensiv Terapiklinik. Den er med bedside, så alt, hvad lægerne foretager sig omkring den enkelte patient, øjeblikkeligt kan føres til journal og registreres.

Intensivafdelingen benytter sig af CIS, som på et enkelt skærmbillede kan skaffe lægen det nødvendige overblik over sin intensivpatient. Computerskærmen giver informationer om patientens aktuelle helbredstilstand, igangværende behandlinger, kliniske scoringer, historik m.m.

I det øjeblik lægerne skriver f.eks. en diagnose i patientens elektroniske journal, sørger it-journalsystemet for, at koden for den aktuelle diagnose eller procedure samtidig bliver registreret i den rette DRG-mæssige kontekst. Alle relevante diagnoser og procedurer registreres tidstro for at sikre en fagligt korrekt dokumentation. Systemet indeholder p.t. omkring 1.000 diagnosekoder inden for intensivspecialet. Informationerne lagres på en server og kan ved udskrivelsen overføres til LPR. Rigshospitalets intensivafdeling er et godt eksempel på, hvordan et specialespecifikt kodningssystem har betydet et markant løft af afdelingens registreringspraksis.

En ny DRG-afregningsmetode for intensivområdet blev indført med virkning fra 2004. Baggrunden var, at den hidtidige afregningsmetode ikke afspejlede det nøjagtige resursetræk for patienter indlagt på intensivafdelinger. Overlæge på Intensiv Terapiklinik, Jakob S. Andersen, fortæller, at den specialespecifikke afregningsmetode har medført en generel forbedring af registreringspraksis for intensivområdet, således at det nu er muligt at danne sig et mere nøjagtigt billede af aktiviteten og resurseforbruget på landets intensivafdelinger.

»De nye intensive DRG-grupperinger bygger bl.a. på forskellige kombinationer af procedurekoder med dertil knyttede tidsafgrænsninger. Det stiller nye og øgede krav til intensivlægerne om nøjagtig og tidstro registrering samt til de it-systemer, der anvendes til dokumentation« fortæller Jakob S. Andersen.

Al intensivbehandling er i dag opdelt i fire grupper, som fra bund til top afspejler et stigende resursetræk. Patienter med lungebetændelse registreres f.eks. i den billigste gruppe (Gruppe 1) - mens patienter med multiorgansvigt befinder sig i den dyreste gruppe (Gruppe 4).

DRG-taksten er bestemt ud fra patientens diagnosekode og behandlingskode og skal afspejle summen af de resurser, der sammenlagt er brugt på den enkelte patient. En given behandling skal i princippet koste det samme på Rigshospitalet som i Aarhus. Det er lægerne på patientens stamafdeling, der har ansvaret for kodningen til DRG-systemet.

Klinikchef på Rigshospitalets Intensiv Terapiklinik, Jan Bonde, fortæller, at man har fordoblet antallet af registreringer, siden man i 2005 gik over til CIS.

»Tidligere udarbejdede vi epikrisen [udskrivningspapiret, red.] bagudrettet, manuelt og på papir. Med den store aktivitet, der er på en intensivafdeling, skete det ofte i pressede situationer, hvor man skulle videre til andre patienter.

I dag foregår al registrering fremadrettet og bedside. Alle ordinationer skrives direkte ind i patientjournalen, ligesom udførte procedurer forsøges registreret umiddelbart. Det øger kvaliteten og mindsker risikoen for fejl,« siger Jan Bonde. Klinikchefen fortsætter: »DRG-taksten afspejler patientens samlede forløb. Men vi behøver ikke længere regne tidskoder ud og registrere disse. Vores it-system holder selv styr på varigheden af indlæggelsen. Alle data gemmes. Vi har på en og samme tid fået en velfungerende kvalitetsdatabase - et stort løft i en tid, hvor der er et stærkt fokus på akkreditering og benchmarking - og et godt DRG-værktøj«.

DRG

DRG (Diagnose Relaterede Grupper) benyttes til de indlagte patienter (stationære) og inddeles i mange hundrede grupper på baggrund af følgende kriterier:

Aktionsdiagnose

Bidiagnose

Operationskoder

Undersøgelses- og behandlingskoder

Køn, alder og udskrivningsstatus.

CIS

CIS (Critical Information System) er et softvareværktøj, der kan anvendes i samspil med forskellige udgaver af den elektroniske patientjournal. CIS bruges på ca. halvdelen af de danske intensivafdelinger. Bl.a. på Odense Universitetshospital, hvor man ud over journalmodulet har taget systemets medicinmodul i brug.

DRG-taksterne

DRG-taksterne udtrykker sygehusenes gennemsnitlige driftsudgifter inden for hver DRG-gruppe. Da DRG-taksten afspejler de gennemsnitlige omkostninger på landsplan, kan de afholdte udgifter for det enkelte sygehus både ligge over og under taksten. Denne difference kan blandt andet skyldes forskelle i produktiviteten, sammensætningen af patienter inden for DRG-gruppen eller metodemæssige forskelle i forbindelse med opgørelse af omkostningerne på sygehusene.

Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet.