Skip to main content

Kontroversiel kræftbehandling på privathospital bremset

Privathospitalet Møn har i september måned haft annoncer i flere medier for en behandling af prostatakræft, der ikke er godkendt i Danmark. Nu har hospitalet efter Sundhedsstyrelsens indgriben trukket annoncen tilbage og vil afvente en godkendelse. Men de er på farlig vej, mener kræftlæger.

Privathospitalet Møn indrykkede denne annonce i et tillæg - Det gode seniorliv - til Berlingske i midten af september. Den er nu efter Sundhedsstyrelsens indgriben trukket tilbage.
Privathospitalet Møn indrykkede denne annonce i et tillæg - Det gode seniorliv - til Berlingske i midten af september. Den er nu efter Sundhedsstyrelsens indgriben trukket tilbage.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

24. sep. 2015
6 min.

”Kom prostatakræft til livs uden bivirkninger” lyder det lokkende i overskriften på en annonce i en artikellignende opsætning bragt i et tillæg til Berlingske i september.

Annoncen var indrykket af Privathospitalet Møn og skulle friste patienter med lokaliseret prostatakræft til at lade sig behandle med en metode, der hedder NanoKnife.

”Ved hjælp af en MR-scanning sættes der nåle præcist omkring tumoren i prostata, hvorefter der sendes 3000 volt gennem nålene, hvorved kræftcellerne dræbes”, står der i annoncen. Der står også, at der ingen bivirkninger er, og at behandlingen ”foretages af tre læger, tager blot et par timer og foregår i fuld narkose”. I annoncen citeres hospitalets direktør, Steffen Steffensen for disse ord. Han er ikke læge, men erhvervsmand.

I løbet af september måned har Privathospitalet Møn bragt tilsvarende annoncer i andre medier, bl.a. i Rask Magasinet, som ligger på alle apoteker og i PROPA NYT, som er Prostatakræftforeningens medlemsblad.

Annoncerne er faldet flere kræftlæger for brystet. Behandlingen, der tilbydes, er nemlig eksperimentel, den er ikke godkendt.

Professor Peter Iversen, professor Michael Borre, professor Jens Sønksen samt overlæge Ulla Geertsen, alle fra store urologiske afdelinger, tager skarpt afstand fra både annoncens ordlyd og selve behandlingen i et indlæg i dette nummer af Ugeskrift for Læger. Læs her.

De skriver bl.a.:

”Metoden (NanoKnife, red.) er ikke godkendt til behandling af specifikke cancertyper, og en mulig gavnlig effekt hos patienter med prostatakræft er helt uden evidens”. Målgruppen for annoncen er patienter med lokaliseret prostatakræft, det er en sårbar gruppe, skriver lægerne, og de bliver udsat for en annonce, hvis ”indhold er udokumenteret og vildledende”.

Michael Borre, formand for Dansk Prostatacancer Gruppe (DaProCa) og medunderskriver uddyber:

”Vi mener, at annoncen vildleder patienterne. Der er overhovedet ingen dokumentation for, at behandlingen med NanoKnife har nogen effekt. Derudover foregøgler den patienterne, at de bør behandles for noget, som næppe truer deres helbred. Behandlingen er tilmed fokal, medens prostatacancer stort set altid er mulitifokal. Der vil kun være et meget begrænset antal patienter, som ville egne sig til indgrebet, hvis det vel at mærke var vist at virke”.

Sagen er, at mindst halvdelen – måske 60 pct – af de 500 patienter, der hvert år bliver diagnosticeret med lokaliseret lavrisikoprostatakræft, ikke bliver syge af det og derfor aldrig kommer i behandling for det. De holdes dog under observation, forklarer Michael Borre, som mener, at annoncen kan forvirre og bekymre denne gruppe:

”Det er en tillidssag for en kræftpatient at lade sig observere fremfor at få en behandling. Denne patientgruppe vil helt naturligt forvirres af den massive annoncering af ”den nye komplet bivirkningsfri behandling til 200.000 kr.”, siger han.

Han oplyser, at de patienter, som under observationen viser sig at have behov for behandling, oftest bliver tilbudt operation i form af radikal prostatektomi, men strålebehandling er også en mulighed.

”Med disse annoncer kan patienterne under observation bringes unødigt i tvivl, og lade sig friste af de få timers bivirkningsfri eksperimentel strømbehandling. Det vil i mange tilfælde være en overbehandling,” siger Michael Borre.

Annoncering stoppet

En anden af de fire underskrivere, Peter Iversen, henvendte sig i starten af september både til Privathospitalet Møn og til Sundhedsstyrelsen for at gøre opmærksom på annonceringen for en ikkegodkendt behandling.

Sundhedsstyrelsens enhedschef for Embedslægeinstitutionen Øst og Tilsyn, Anette Lykke Petri, vil ikke interviewes om det, men skriver i en mail til Ugeskriftet:

“Sundhedsstyrelsen har været i kontakt med den virksomhedsansvarlige læge på Privathospitalet Møn, som har oplyst, at annoncen var blevet bragt ved en fejl. Sundhedsstyrelsen har fået oplyst, at ingen patienter er blevet set eller vurderet, og ingen vil blive behandlet før alle nødvendige tilladelser og formalia er på plads”.

Nu stopper hospitalet altså annonceringen. Den skulle slet ikke have været begyndt, for behandlingen er ikke på plads endnu, forklarer hospitalets virksomhedsansvarlige læge, Torben Bauer:

”Annoncen var en stor fejl. Den skulle slet ikke være bragt på nuværende tidspunkt. Vi har ikke ansøgt om lov til at benytte den metode. Den er stadig på eksperimentel basis, og derfor kræves det, at man indsender en ansøgning til Sundhedsstyrelsen og Etisk Komité. Det har vi ikke gjort endnu”.

Han oplyser, at 10-15 patienter har ringet vedrørende annoncen, som de havde set i Propa Nyt og de har alle fået at vide, at det ikke er en behandling, som hospitalet tilbyder.

Men hvordan kunne det ske, at I bringer en annonce for en behandling, I ikke tilbyder?

” Det er noget ikke-lægeligt personale hos os, som har ansvaret. De har udarbejdet en annonce og udsendt den. Som jeg har forstået det, så er det sket ved en misforståelse mellem reklamebureau og den, der har siddet med det. Men der er en beklagelse på vej, som vi bringer i Propa Nyt.”

I annoncerede også for den behandling i et annoncetillæg til Berlingske den 10. september og igen den 19. september i Berlingske – bringer I også en beklagelse der?

”Det er helt nyt for mig, at der også har været annoncer der. Jeg kendte kun til den i Propa Nyt. Men vi vil også bede dem bringe en berigtigelse”.

Har I søgt om godkendelse af behandlingen?

”Ikke endnu, for ansøgningen er ikke færdig. Den læge, der i givet fald skal stå for behandlingen, er en svensker, der kender til, hvordan man bruger Nanoknife, han har ikke engang fået ansættelsespapir hos os”.

”Lige nu er vi i kontakt med engelsk gruppe, som har fået godkendt en protokol, og den har vi fået lov til at benytte. Jeg tror, det ender med at blive den, vi sender ind til Sundhedsstyrelsen og Etisk Komité. Derudover skal vi sikre, at vi har det rigtige setup til at udføre en eksperimentel behandling, så jeg regner med, at der går i hvert fald tre til seks måneder før vi ved, om vi får lov”.

Uartig markedsføring

Sundhedsstyrelsens indgriben er sket, efter at de fire kræftlæger har indsendt deres indlæg til Ugeskriftet. De mener dog fortsat, at der er behov for at lægge et pres:

”Vi er meget tilfredse med, at Sundhedsstyrelsen har bragt ro i sagen nu og her. Vi har dog ikke ønsket at trække vores indlæg i Ugeskriftet tilbage, da sagen er af principiel karakter. Der er tale om uartig markedsføring helt frem til lørdag den 19. september i Berlingske af en eksperimentel behandling, som ikke vil kunne tilbydes her i landet de næste mange år. Og slet ikke i privat regi”, siger Michael Borre.

Han tilføjer:

”Jeg mener, at Sundhedsstyrelsen, som i dette tilfælde, fremover skal underkende både den anvendte markedsføringsskik og i særdeleshed eksperimentel kræftbehandling i privat regi. Når der ad åre sikres dokumentation, kan NanoKnife gå hen og vise sig interessant for en lille velselekteret patientgruppe behandlet på et højtspecialiseret multidisciplinært kræftcenter, hvor man følger de nationale retningslinjer for kræftbehandling”.