Skip to main content

Antioxidanter nedbringer ikke risikoen for hjerte-kar-sygdomme

> Storbritannien

Antioxidanter som fx betakaroten og E-vitamin nedbringer ifølge en netop offentliggjort undersøgelse i The Lancet ikke risikoen for at dø af en hjerte-kar-sygdom. Faktisk tyder det på, at betakaroten kan øge denne risiko.

Derfor mener forskerne, at man bør søge at hindre, at der gives kosttilskud, der indeholder betakaroten og A-vitamin, og at kliniske forsøg - hvori der anvendes antioxidanter - bør afbrydes.

Også forsøg, hvor E-vitamin gives som forebyggelse eller behandling af hjertesyge patienter, bør ifølge undersøgelsens forfattere stoppes. Forskerne har gennemgået syv tidligere offentliggjorte, klinisk randomiserede undersøgelser af behandling med E-vitamin samt otte undersøgelser af behandling med betakaroten. Samtlige undersøgelser indbefattede mindst 1.000 patienter. Forskerne fandt, at E-vitamin ikke reducerer risikoen for hverken slagtilfælde eller for at dø af hjerte-kar-sygdomme.

Læs mere i The Lancet 2003;361:2017-23.

Selen kan forebygge brystkræft hos nogle kvinder

> USA

Selen, der findes i bl.a. paranødder, lever og nyrer, kan ifølge forskere fra Illinois Universitet hjælpe kroppen til at forsvare sig mod kræft.

I en netop offentliggjort undersøgelse i tidsskriftet Cancer Research har forskerne undersøgt vævsprøver fra mere end 500 kvinder, som ikke havde brystkræft, og sammenlignet disses genetiske sammensætning med vævsprøver fra 79 kvinder med brystkræft.

Forskerne ledte efter gener, som er ansvarlige for produktionen af et enzym, som forskerholdet tror på har kræftbekæmpende egenskaber. Og de konkluderer, at visse kvinder - med en bestemt genetisk sammensætning - kan drage nytte af at indtage ekstra selen i deres kost, for at det kræftbekæmpende enzym kan blive virksomt.

Professor Alan Diamond siger til BBC News, at undersøgelser af dyr igennem mere end 20 år har vist, at små mængder selen i kosten kan standse kræft i flere organer.

Blot mangler man at bevise, at proteiner som indeholder selen, kan formidle en beskyttende effekt.

Læs mere på: [RTF bookmark start: _Hlt43707433][RTF bookmark end: _Hlt43707433]

Løkkeposeuddeling på sygehusene

> København

De statstilskud, der skal sætte skub i operationerne på sygehusene, er på vej ud. Til gengæld skal amterne indføre bevillingssystemer, der belønner de sygehuse, der behandler mange patienter og på den måde holder ventelisterne nede.

Det er en del af den aftale, som finansminister Thor Pedersen (V) har indgået med Amtsrådsforeningen om amternes økonomiske rammer til næste år. En aftale, der indebærer, at amterne får lov til at bruge 1,5 milliard kroner ekstra i 2004. De særlige statstilskud til sygehusene - »Løkkeposen« - videreføres med en ramme på 980 millioner kroner. Derudover forøges statens bloktilskud til amterne med 2,1 milliarder kroner.

I fjor mislykkedes det, fordi Vestsjællands Amt satte skatten op. For at undgå en gentagelse er regeringen og amterne blevet enige om at lave en lånepulje på 150 millioner kroner, som amter, der i efteråret løber ind i særlige problemer med at få 2004-budgettet til at hænge sammen, kan udnytte - i stedet for at sætte skatten op. Pengene skal i givet fald betales tilbage over 10 år.

Monkeypox i USA

> USA

Den sjældne, koppelignende virusinfektion, monkeypox, der ikke tidligere er rapporteret om tilfælde af hos mennesker uden for Afrika, er nu kommet til USA.

Der rapporteres nu fra USA om 62 mulige tilfælde af monkeypox, som siden medio maj er forekommet i staterne Wisconsin, Illinois, Indiana og Ohio. Foreløbig er ni personer fundet positive for infektionen ved laboratorietest, og 14 patienter har været indlagt. Der har ikke været dødsfald.

Personerne formodes smittet fra præriehunde som kæledyr og i et enkelt tilfælde fra en kanin, som igen er smittet med monkeypoxvirus fra importerede gambianske kæmperotter i en dyrehandel.

Monkeypoxvirus er i familie med koppevirus, og infektion blandt mennesker blev første gang rapporteret i Den Demokratiske Republik Congo (dengang Zaire) i 1970, hvor virus forekommer naturligt blandt gnavere.