Skip to main content

Ballonudvidelse mere effektiv end medicin

>Århus

Patienter med akut blodprop har bedst af en ballonudvidelse af de blokerede kranspulsårer på et hjertecenter frem for behandling med blodopløsende medicin på et lokalt sygehus. Det fremgår af en artikel publiceret i The New England Journal of Medicine.

Der er tale om en dansk undersøgelse, der er foregået som et samarbejde mellem landets hjertecentre og 24 lokale sygehuse. Skejby Sygehus har forestået koordineringen af arbejdet med 1.572 patienter.

DANAMI-2-undersøgelsen viser, at risikoen for død, en ny blodprop i hjertet eller en invaliderende hjerneblødning i den første måned efter en blodprop i hjertet, falder med 40 procent, hvis patienten køres til ballonbehandling på et hjertecenter.

Den praktiske del af den danske undersøgelse har været færdig i mere end et år, og de fleste danske amter har allerede efterlevet anbefalingerne. Antallet af ballonudvidelser er steget markant og forventes at stige yderligere.

Læs mere i N Engl J Med 2003; 349: 733-42

Pengemangel truer abortforebyggelse

>København

Der er ikke sat penge af til forebyggelse af aborter og seksuelt overførte sygdomme i regeringens finanslovsforslag for næste år. Den fem år gamle aborthandlingsplan, der hvert år har sikret området fem millioner kroner, slutter således ved årets udgang.

»Det er lidt mærkeligt, at regeringen ikke har afsat de penge, for det er jo ikke ret meget, det drejer sig om, og det er under alle omstændigheder billigere at forebygge end at henvise til en abortklinik. Desuden er abort jo ikke nogen lykkelig omstændighed, og vi ved fra Finland, at i det øjeblik man fjerner forebyggelsen, så eksploderer antallet af aborter og kønssygdomme blandt de unge«, siger sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Sophie Hæstorp Andersen, til Kristeligt Dagblad. Hun er underskriver på et brev til sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som også de radikale, Enhedslisten og SF støtter.

Færre forstyrrelser - bedre patientsikkerhed

>USA

Ved at forbedre en række arbejdsforhold - bl.a. sikre et tilstrækkeligt antal sygeplejersker pr. patient og reducere kilder til forstyrrende elementer i arbejdet - kan patientsikkerheden forbedres væsentligt. Det fremgår af en ny evidensbaseret undersøgelse fra The Agency for Healthcare Research and Quality, AHRQ, som bygger på et litteraturstudium af 115 tidligere undersøgelser om sammenhængen mellem arbejdsforhold og patientsikkerhed.

»Arbejdsforhold« omfatter i undersøgelsen bemanding, professionelle kvalifikationer, arbejdserfaring og arbejdstider, arbejdstilrettelæggelse, personlige og sociale faktorer såsom stress og jobtilfredshed, fysiske omgivelser som fx fysisk indretning, lys og lyd samt organisatoriske faktorer som fx arbejdsdeling og værdigrundlag.

For at forbedre patientsikkerheden på sygehuse anbefaler undersøgelsesrapporten derfor at øge antallet af sygeplejersker og at reducere kilder til afbrydelser og forstyrrelser.

Rapporten kan downloades fra AHRQs hjemmeside: http://www.ahrq.org/downloads/pub/evidence/work.zip

Forsøg med skanning for lungekræft

>København/Italien

I alt 4.000 storrygere fra københavnsområdet skal ifølge Politiken medvirke i en undersøgelse, der skal vise, om der kan reddes menneskeliv ved at screene for lungekræft: »Oprindelig var det planen at lade 10.000 rygere indgå i undersøgelsen, men det kunne der ikke rejses tilstrækkeligt med midler til. Til gengæld har vi allieret os med forskere i Holland og Frankrig for at udvide undersøgelsen,« siger overlæge Jesper Holst Pedersen, Amtssygehuset i Gentofte, til avisen.

Meningen er, at rygerne ved at blive skannet en gang om året kan få afsløret lungekræft i et meget tidligt stadium og få den fjernet i tide. Af en italiensk undersøgelse, publiceret i The Lancet, fremgår det, at over 90 procent af lungekræftpatienterne i Europa dør inden for fem år. Men hvis svulsten påvises og fjernes, inden den har nået en størrelse på 2 cm i diameter, er overlevelsen over 80 procent.

Italienerne har brugt en kombination af CT og PET-skanning - som også skal anvendes i den danske undersøgelse - og på den måde er det muligt at spore selv meget små svulster og derved redde menneskeliv, konkluderer forskerne i The Lancet.

Den danske undersøgelse ventes igangsat sidst på året.

Læs mere i Lancet 2003; 362:593-97

På sporet af »Den Hellige Gral«

>USA

Molekyler fundet i rødvin, peanuts og andre produkter fra planteverdenen har for første gang vist sig at kunne efterligne den livsforlængende effekt, der er forbundet med en diæt bestående af kun få kalorier.

En viden som forskerne håber at kunne bruge til at udvikle lægemidler, der kan forlænge livet og forebygge eller behandle aldersrelaterede sygdomme.

Et af molekylerne, en forbindelse kendt som resveratrol, har vist sig at forlænge levetiden for gærceller med op til 80 procent.

Resveratrol findes i rødvin, og ifølge forskerne bag kan deres undersøgelse - der er præsenteret i onlineudgaven af Nature - forklare, hvorfor rødvin i moderate mængder kan forebygge hjertesygdomme, og hvorfor resveratrol kan forbygge kræft hos mus.

Det er forskernes håb, at molekylerne også vil vise sig at kunne forlænge livet for orm og bananfluer. Og mennesker.

Op igennem halvfemserne blev det påvist, at enkelte gener kan kontrollere, hvor hurtigt aldringsprocessen foregår. Derfor har forskerne jagtet disse gener. Lederen af den aktuelle undersøgelse udtaler til Reuters, at hans forskerhold har ledt efter »Den Hellige Gral« inden for aldersforskning, nemlig de molekyler der får enzymer til at påvirker de gener, der regulerer aldringen.

Forskerne har fundet en gruppe på 18 molekyler, hvoraf resveratrol kun er et.

Læs mere på: http://www.nature.com/nsu/030825/030825-1.html