Skip to main content

Kostændringer kommer gennem blide puf, ikke hårde skub

LÆGEDAGE - Læger vil så gerne løse patienternes problemer. Men hvis din patient skal have succes, må du holde dig i skindet.

Moralisering mod forskellige fødevaregrupper er generelt helt forbudt for læger! Foto: Colourbox
Moralisering mod forskellige fødevaregrupper er generelt helt forbudt for læger! Foto: Colourbox
13. nov. 2014
2 min.

”Når man skal tabe sig, så er grundholdningen i Danmark, at ’nogen kommer og taber mig’ – men det fjerner selvbestemmelsen, der er helt afgørende for succes med livsstilsændringer,” slog kostekspert Per Brændgaard fast, da han underviste onsdag på Lægedage.

Flere deltagere måtte sidde på gulvet på grund af den store tilslutning, men lyttede alligevel intenst.

Fakta

Fakta

”Sukker er blevet djævlen, der skal uddrives,” sagde Brændgaard undervejs, og man hørte spredte ’ja’er’ fra salen. Moralisering mod forskellige fødevaregrupper er generelt helt forbudt for læger, understregede Brændgaard. Overspisning i moderne tid hænger nemlig tæt sammen med stress:

Moralisering og ’mad som synd’ fører til stress, der fører til et større indtag af usunde fødevarer, der skaber den nødvendige afslapning.

Brændgaard foreslog lægerne at undervise patienterne i mindful eating, og føjede desuden to kostråd til de officielle 10.

Nummer 11: Spis efter sult, ikke lyst. Nummer 12: Koncentrér dig om maden.