Skip to main content

Kræftramte: Ok, at personlige sundhedsdata deles

Kræftramte mener, at hver gang de er i kontakt med sundhedsvæsenet, skal erfaringen fra mødet være med til at sikre, at næste kontakt bliver bedre, viser ny rundspørge foretaget af Kræftens Bekæmpelse.

20. jul. 2015
2 min.

Patientdata er ofte noget, patienter er bange for skal komme i de forkerte hænder. Men kræftpatienter og pårørende er ikke bange for, at sundhedsvæsenet deler oplysninger og anvender data til forskning og kvalitetsudvikling, skriver Kræftens Bekæmpelse, der netop har foretaget en rundspørge blandt foreningens brugerpanel.

446 kræftpatienter, pårørende og efterladte har medvirket i rundspørgen.

Kræftens Bekæmpelse selv er positive over, at kræftramte vil dele oplysninger frem for at begrænse delingen, fortæller direktør Leif Vestergaard Pedersen.

”Der er altså ikke dataangst blandt danske kræftpatienter, og det er godt, for data er altafgørende, hvis vi skal sikre, at blandt andet kræftbehandlingen hele tiden bliver bedre,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han fortæller yderligere i artiklen, at de adspurgte blandt andet ønsker adgang til egne data og komplette og tilgængelige journaler. Derudover ønsker de også trods alt en form for fortrolighed.

”Det skal være muligt for patienten og den sundhedsprofessionelle at have fortrolighed, så ikke alle oplysninger skal kunne læses af alle. Men alle relevante oplysninger må gerne kunne trækkes over i blandt andet Landspatientregisteret, så de kan bruges til forskning,” siger Leif Vestergaard Pedersen, der dog påpeger, at det skal ske inden for lovens rammer.