Skip to main content

Krigskirurgen, de kalder troldmanden

Journalist Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

14. jan. 2011
5 min.

I dag har fire danske soldater bevaret en fod, selvom den næsten var sprængt af i den afghanske Helmandprovins.

Minesprængte fødder er en alvorlig læsion, hvor dele af fodsålen ofte er væk, og knoglerne brækkede. God latin blandt feltkirurger har i årevis været amputation, men den danske krigskirurg, reserveofficer og overlæge Finn Warburg fra Rigshospitalet lærte under sine to ophold på felthospitalet i Kandahar i 2006 og 2007, hvordan tynd metaltråd kan redde en minesprængt fod.

Sådan gjorde de på lokale afghanere, der for alt i verden ikke ville miste en fod. Metoden bruger han nu på danske soldater på Rigshospitalet.

Ortopædkirurgen Finn Warburg har været udsendt til krigszoner siden 1982, hvor han var i Libanon under borgerkrigen. Siden har krigs- og katastrofezoner i Etiopien, Bosnien, Indien, Iran, Irak, Afghanistan og Indonesien haft besøg af »troldmanden«, som de danske krigsveteraner kalder ham.

Her har han lært de simple, men effektive ortopædiske teknikker, han har brugt på de op mod 50 danske soldater, der til nu er fløjet hjem før tid. Alene i 2010 modtog Rigshospitalet 29 hårdt sårede soldater:

»Intensiveringen af forsvarets opgaver de seneste fem år har medført, at vi på Rigshospitalet har modtaget nogle særdeles hårdt kvæstede soldater. Lægerne i felten er blevet væsentligt bedre, så vi i dag ser soldater med skader, vi slet ikke så for fem-ti år siden. Det skærper kravene i forhold til vores indsats. De danske soldater, som vi får hjem, er hårdere kvæstet end noget, vi tidligere har set. Det er en kæmpe udfordring, som jeg synes, vi er lykkedes godt med i et team af læger fra flere afdelinger her på Rigshospitalet«, siger han.

De svært tilskadekomne soldater modtages i Traumecentret i kælderen, hvor »vi siger god dag til dem«, som han siger, inden de efter timers eller dages intensiv indsats og mange operationer overflyttes til den ortopædkirurgiske traumesektion på 16. sal. Her er de tilknyttet i op til et år efter hjemkomsten.

Soldatererfaring hjælper andre

Sårede soldater, der har mistet arme, ben eller fremtidige muligheder for missioner, kan ikke bære samtidig at miste identiteten som soldat. Det respekterer Finn Warburg og benytter i genoptræningen:

»Vi taler samme sprog. Jeg kender feltmiljøet og ved, hvad de har været ude for. Vi har et kammeratligt broderskab på linje med forholdet mellem soldaten og korporalen«, siger han.

Netop soldateridentitet har gjort det muligt at sætte ind med hård, intensiv genoptræning, da Finn Warburg ved, at soldaterne har en god forståelse for fysisk krævende træning:

»De træner helt vildt, så snart de kan komme til det. Så får de skader, som vi lapper sammen, og så træner de igen. Men vi opnår træningsresultater, vi ikke tidligere har set med andre patienter. De går meget hurtigere frem med bedre resultater, så vi er begyndt også at genoptræne vores andre patienter langt mere intensivt. Du kan sige, at havde vi ikke haft soldater i krig, så var den viden ikke kommet andre patienter på Rigshospitalet til gode«, siger Finn Warburg.

I Kandahar fik Finn Warburg og hans internationale kolleger op til 25 svært tilskadekomne soldater og lokale civile afghanere ind på hospitalet dagligt. I modsætning til den normale afventede tilgang, hvor det åbne sår skal hele, så blev de nødt til at gå intensivt til værks med det samme, så patienterne dagen efter kunne sendes videre til det lokale afghanske hospital:

»Så længe det døde væv er fjernet, så har jeg fundet ud af, at der er ret mange ting, du kan sy sammen med det samme om et lille dræn, der så fjernes dagen efter. Og så behøver alt ikke at være sterilt og perfekt. Når de kommer direkte fra det afghanske mudder og de afghanske grøfter, der også fungerer som kloakker, kommer de med en hel zoologisk have af bakterier, og så lærer du, hvad man kan lave, og hvad man ikke kan lave. Alt med store skruer og skinner fungerer ikke. Men vi kan virkelig lave meget med lidt metaltråd, søm og små skruer«, siger Finn Warburg og fortsætter:

»Det er alle de her gamle krigskirurgiske principper, som jeg har brugt rundt om i hele verden, som vi nu bruger i et samspil med de mest moderne metoder på de hjemtagne soldater og andre voldsomt tilskadekomne patienter«, siger Finn Warburg.

Egentlig skulle de danske soldater og normale traumepatienter ikke have glæde af Finn Warburgs ekspertise. I marts 2008 fyldte han 60 år, og som ansat i Forsvaret Sundhedstjeneste skal man gå på pension. Men der var stadig brug for ekspertisen:

»Det har myldret ind med soldater og tunge opgaver de senere år, så jeg er fortsat på korttidskontrakter og nålepenge fra Forsvaret. Jeg er ikke typen, der løber af pladsen, når pligten kalder«, siger han.

Hvis du vil udsendes

Forsvarets Sundhedstjeneste har rådighedskontrakt med civile læger, primært kirurger, ortopædkirurger og anæstesilæger, men også internmedicinere, radiologer og neurokirurger. Lægerne skal i en fireårsperiode udsendes to gange, hver gang i to måneder, efter individuel forhandling. Man skal til en optagelsesprøve, hvor man bl.a. taler med en psykolog og får et helbredstjek. Herefter gennemgår man med fuld løn et femugerskursus ved Forsvarets Sundhedstjeneste. For tiden er fire læger udsendt til Helmand. Flere oplysninger hos Forsvarets Rekruttering på tlf. 44 89 50 00.

CV Finn Warburg, 62 år

1976 Lægevidenskabelig embedseksamen.

1981 Autorisation som alment praktiserende læge.

1982 Udsendt til Libanon af Dansk Folkehjælp, arbejdede på Dansk Røde Kors Palæstinensisk Røde Halvmåne hospital.

1984 Arbejdede for Dansk Folkehjælp under hungersnøden og borgerkrigen mellem Etiopien og Eritrea.

1993 Forsvarets ledende læge i Bosnien under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien, vendte tilbage i 1995.

1999 Speciallæge i ortopædkirurgi.

1999 Afdelingslæge i forsvaret.

2001 Danish Emergency Mobile Hospital efter jordskælvet i Gujarat, Indien

2002 Udsendt af forsvaret med specialenhederne til Afghanistan.

2003 Ledende læge ved Beredskabsstyrelsens team efter Jordskælvet i Bam, Iran.

2005 Beredskabsstyrelsens hospital efter flodbølgen i Banda Aceh.

2006-07 Udsendt feltlæge i Kandahar, Afghanistan.