Skip to main content

Kritikere: Regeringen freder smøgerne

Fra flere sider kritiseres regeringens sundhedsudspil for at lægge for lidt vægt på forebyggelse – og især for helt at frede tobakken.

"Alle, der henvises til hospitalet, bør have et tilbud om akut rygestop", mener Kræftens Bekæmpelse. Foto: Colourbox
"Alle, der henvises til hospitalet, bør have et tilbud om akut rygestop", mener Kræftens Bekæmpelse. Foto: Colourbox
22. aug. 2014
3 min.

Fra flere sider kritiseres regeringens sundhedsudspil for at lægge for lidt vægt på forebyggelse – og især for helt at frede tobakken.

”Politikerne mangler mod til at tage de valg, der batter noget. Det er fint at opruste behandlingen, men så længe forebyggelsen halter, vil de lavtuddannede fortsat leve ti år kortere”, siger forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed Knud Juel til Jyllands-Posten.

Han efterlyser blandt andet højere afgifter. Det samme gør Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, som heller ikke mener, at man bør vente med at sætte ind, til folk er blevet syge. I stedet bør regeringen styrke den forebyggende indsats, siger Mads Koch Hansen til avisen:

»Folk, der er socialt udsatte, har større tobaksforbrug end andre, så der er man nødt til at sætte ind. Der er en generel politisk uvilje til det i øjeblikket, men derfor skal vores opfordring ikke være mindre,« siger han.

Også Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, peger på tobakken:

”Den største sundhedsmæssige gevinst de senere år skyldes, at vi har halveret antallet af rygere. Hvis vi kunne gøre det igen, ville det for alvor betyde noget, men det kræver mere fokus på forebyggelse”, siger han til Jyllands-Posten.

I rød blok er både SF og Enhedslisten positive over for regeringens sundhedsudspil. Begge peger dog – lige som i øvrigt Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen - på den manglende vægt på forebyggelse:

”Det er vigtigt, at vi med udspillet også får inddraget forebyggelsen. Det behøver ikke koste penge. Eksempelvis kan man indføre differentieret moms på sunde og usunde fødevarer”, siger Stine Brix (EL) til netavisen altinget.dk.

Hjerteforeningens formand, overlæge Henrik Steen Hansen, roser på foreningens hjemmeside regeringens udspil. Men han peger samtidig på, at man ”bliver nødt til at tage ordentligt fat om forebyggelsen af livsstilssygdommene”:

”Der bliver ikke ved med at være penge i kassen til behandling. Derfor bliver politikerne nødt til at prioritere forebyggelse benhårdt, vi kan ikke blive ved med at behandle os ud af problemerne, understreger Hjerteforeningens formand, Henrik Steen Hansen.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, er positiv over for sundhedsudspillets satsning på kræftområdet, der tilgodeses med 1,1 mia. kr. frem til, 2018. Men også han efterlyser større vægt på forebyggelsen:

”Der skal gøres mere for at forebygge, at så mange bliver alvorligt syge. Hvert år dør 14.000 danskere af rygerelaterede sygdomme, herunder kræft. Vi foreslår for eksempel, at alle, der henvises til hospitalet, bør have et tilbud om akut rygestop. Det vil gøre en stor forskel”, siger Leif Vestergaard Pedersen i en pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen forsvarer regeringen med, at den har gjort, hvad der er politisk muligt på tobaksområdet: Prisen på cigaretter er sat i vejret, og tistykspakkerne er fjernet, siger han og retter en anklagende finger mod oppositionen:

”Vi kan ikke få mere igennem, for de borgerlige vil intet”, siger sundhedsordføreren.