Skip to main content

KU-medicinere: Begræns overflytninger til KU

Klaus Larsen kll@dadl.dk

17. feb. 2012
2 min.

De københavnske medicinere foreslår, at man i stedet stopper masseudvandringen til København medicinstuderende, som allerede er under uddannelse vest for Storebælt.

I et udspil om fremtidens lægeuddannelse foreslår Danske Regioner, at man flytter 100 studiepladser fra lægeuddannelsen på Københavns Universitet til Aarhus og Odense.

Men det vil "forringe en allerede presset lægeuddannelse i København", mener de københavnske medicinstuderendes sammenslutning, Medicinerrådet, i en kommentar til Danske Regioners udspil. Medicinerne peger derimod på det problem, at over 100 lægestuderende hvert år overflytter fra Aarhus og Odense efter afsluttet bacheloruddannelse.

Ifølge Københavns Universitets egne tal er der alene i indeværende studieår indstillet 122 medicinstuderende til overflytning, fordelt på 55 studerende pr. 1. september 2011 og 67 pr. 1. februar 2012.

Bent Hansen: Vi lytter

Gennem flere år er optaget på landets medicinstudier øget - senest i 2009, hvor optaget på de tre uddannelsessteder blev øget fra 1200 til 1400. Det betyder bl.a., at store grupper af studerende presses sammen i klinikopholdene ude på hospitalerne, hvorved undervisningens værdi ifølge Medicinerrådet "forringes markant":

"Vi mener ikke, at løsningen er at flytte 50-100 studiepladser til Vestdanmark, men derimod at begrænse overflytningen af igangværende lægestuderende til Københavns Universitet" siger Medicinerrådets formand i København, Anders Husby. Han understreger, at man ikke ønsker at fjerne de studerendes frie bevægelighed - blot "begrænse den til 20 studerende per semester".

Det høje optag har presset studiet i København - en situation, der ikke bliver bedre af den massive tilvandring fra landets øvrige universiteter. I foråret 2011 vurderede studieleder for medicin på KU, Jørgen Olsen, det således i en evalueringsrapport:

"Vigtigste konklusion af forårets evaluering var erkendelsen af den pressede situation på de kliniske afdelinger, hvor antallet af studerende har været stigende de senere år".

Presset understreges af, at de man er nødt til at sende studerende i månedlange klinikophold i f.eks. Rønne og Halmstad i Sverige.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), begrundede udspillet med, at "man er mere tilbøjelig til at slå rødder i de tyndt befolkede områder, hvis man har stiftet bekendtskab med dem under uddannelsesforløbet, og det må vi udnytte, så lægedækningen bliver mere ligelig".

Stillet over for Medicinerrådets forslag siger Bent Hansen til Ugeskriftet:

"Regionernes forslag om at uddanne en større andel af lægerne i Vestdanmark er sund fornuft. Vi er her for patienternes skyld. Derfor vil regionerne selvfølgelig gerne være med til at drøfte alle forslag, som kan være med til at sikre, at der er læger til patienterne i hele landet".