Skip to main content

Kvalitetsvurdering skal sikre sygehusstandarden

Journalist Mette Breinholdt

2. nov. 2005
2 min.

Frem for at binde sundhedsvæsenet med formelle krav til behandlingsmetoder, skal sundhedsvæsenet måle hvad der kommer ud af arbejdet på sygehuse og klinikker, mener formanden for Den Almindelige Danske Lægeforening, Jesper Poulsen.

- Vi er altid gået ind for en Sundhedsstyrelse, der har kompetence til at rådgive og vejlede. Men de skal som hovedregel ikke stille bindende retningslinjer for behandlingen af den enkelte patient. Der skal være plads til at lægen tager selvstændig stilling i den konkrete situation. Det er mere frugtbart at se på, om den leverede vare er god nok, siger han og henviser til den kommende danske model for kvalitetsvurdering. Modellen ventes klar om ca. tre år.

Jesper Poulsen fortæller, at en kvalitetsmodel, der stiller krav til samtlige sygehuse og klinikker om at måle kvaliteten af deres arbejde, eksempelvis i form af akkreditering, også vil være et godt redskab, når Amtsrådsforeningen skal vælge, hvilke private sygehuse de vil samarbejde med.

Volumen og kvalitet

Faktisk har han svært ved at tro, at samfundet alene med overordnede regler kan formå at bedre kvaliteten. Som eksempel peger han på Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at der skal være fem hjertecentre i Danmark. Blandt andet ud fra argumentet om at et vist volumen er med til at sikre kvaliteten.

- Men man kan godt forestille sig et hjertecenter, der leverer udmærket kvalitet, selvom de har et mindre volumen end anbefalet af Sundhedsstyrelsen. Og omvendt er det ikke nogen garanti for kvaliteten at behandlingsvolumen er stort, siger Jesper Poulsen.

I nogle tilfælde kan Lægeforeningens formand dog godt forestille sig, at Sundhedsstyrelsen burde kunne komme med bindende retningslinjer. Eksempelvis hvis en afdeling eller et sygehus afviser at levere data om deres kvalitet. I så fald bør Sundhedsstyrelsen kunne skride ind med påbud, mener han.