Skip to main content

Gruppen af personer med kroniske smerter ses ofte som en homogen gruppe, og hvor løsningen for dem alle antages at være en hurtig tilbagevenden eller indplacering på arbejdsmarkedet. Men sådan ser virkeligheden ikke altid ud, mener Jørgen Eriksen.

Gruppen har således både en social, kønsrelateret og social slagside.

Få et acceptabelt liv

Blandt patienter henvist til og behandlet på specialiserede smerteenheder er således dobbelt så mange kvinder som mænd, kun 14% er i arbejde, 50% modtager førtidspension og 25% har mindre end ti års skolegang. Desuden er gruppens helbredsorienterede livskvalitet ekstrem lav.

»Provokatorisk kan man spørge til, hvorfor denne gruppe af mennesker får flere smerter end andre«, siger Jørgen Eriksen.

Op mod 50% af kroniske smertepatienter på smerteklinkkerne har psykiatriske vanskeligheder af middelsvær til svær karakter i form af angst, depression og personlighedsforstyrrelser. Det er uafklaret, om smertetilstanden eller de psykiatriske lidelser kom først.

»Nogle har brug for et kraftigt incitament, mens andre ikke magter det ,moderne` liv.

Udvikling har en pris. Til enhver tid har der været en gruppe af personer med kroniske smerter, som det ikke er muligt at hjælpe. Vi må acceptere, at det ikke er alle mennesker, der er i stand til at leve op til de krav, der stilles i dagens samfund.

Samfundsmæssigt må det derfor være mere hensigtsmæssigt, hvis det ikke var nødvendigt med en diagnose for at få hjælp eller pension. De var måske bedre tjent med en form for borgerløn, som ikke forinden kræver en vurdering af sundheds- eller socialsystemet. Selvom den politiske holdning i dag er, at alle har krav på et arbejde, så er det ikke alle, der magter et arbejde. For nogle kroniske smertepatienters vedkommende bør vi stoppe aktiveringsjagten og lade dem være i fred for sundheds- og socialvæsenet, så også de kan få et acceptabelt liv«, siger Jørgen Eriksen.

Fakta - Den første smertelæge på fuld tid

Jørgen Eriksen er overlæge på Tvær-fagligt Smertecenter, H:S Rigshospitalet. Den 10. december 2004 forsvarede han sin doktordisputats: Long-term/chronic non-cancer pain. Epidemiology, health-care utilization, socioeconomy and aspects of treatment.

Jørgen Eriksen er uddannet speciallæge i anæstesiologi, men valgte at forlade dette akutte speciale til fordel for kroniske smertepatienter. Han blev siden hen den første overlæge, der i 1986 blev ansat til på fuld tid at tage sig af behandlingen af patienter med kroniske smerter.