Skip to main content

Foto Ole Bo Jensen

De arrangerer lægedage 2009

Jytte Rothmann Johansen (t.v.), som er praktiserende læge i Birkerød, har i mange år beskæftiget sig med forskning, undervisning og efteruddannelse, og har siden december 2008 været uddannelseskonsulent for Lægedage. Jytte Rothmann Johansen står for tilrettelæggelsen af kurserne i samarbejde med Lægedages styregruppe, som varetager den overordnede strategi for Lægedage.Kirsten Talbro Laraignou er ansat i PLO og har siden 2002 varetaget den organisatoriske og administrative ledelse af Lægedage.

Når efterårets farver dæmpes, er tiden inde til at mødes på Lægedage, lægernes største efteruddannelsesbegivenhed, som finder sted hvert år i uge 46, i år den 9. til 13. november. Her afholdes de praktiserende lægers årskongres, hvor også yngre læger og andre samles i Bella Center. Her er der lejlighed til at sætte tingene ind i et større perspektiv, blive opdateret og etablere netværk.

Lægedage byder på mange nyheder og topaktuelle emner som eksempelvis temaet for åbningsdebatmødet »Hvem skal forrest i køen til behandling?«. Et andet debatmøde senere på ugen tager psykiatrien op til diskussion, og onsdag ved ugens fællesforelæsning vil Michael Dupont besvare spørgsmålet »Hvordan ser landsoverenskomsten ud i dag?«

Lægedagekataloget er netop blevet sendt ud til alle praktiserende læger og FYAM'er og ligger også på Lægedages hjemmeside, laegedage.dk. Læs om årets 100 kurser og tøv ikke med at tilmelde dig. Mange kurser er åbne, men ca. en tredjedel kræver specifik tilmelding efter først til mølle-princippet.

Fokus på prioritering

Lægedage åbnes af sundhedsminister Jakob Axel Nielsen. Dagens debatmøde sætter fokus på prioritering i sundhedsvæsnet - lever lægerne op til lægeløftet om »omsorg for den fattige som for den rige«? og hvad med sundhedslovens § 2 om »let og lige adgang til sundhedsvæsenet«?

Eller set fra den anden vinkel »Hvorfor skal den arbejdsføre akademiker ikke opereres før folkepensionisten? - til gavn for samfundsøkonomien, og dermed til gavn for os alle ...?«

Kom og hør, hvad professor Uffe Juul Jensen, Center for Sundhed, Menneske og Kultur, Aarhus Universitet og direktør Martin Ågerup, CEPOS, mener om køkulturen i sundhedsvæsnet. De er ikke enige - bliver de det?

Dagens afrundes med en buffet og »Hatten Rundt«, hvor kendte skuespillere optræder improviseret på scenen efter opfordringer fra salen.

Temaer og kurser på Lægedage

I år har Lægedage valgt at fokusere på to hovedtemaer: psykiatri og praksisorganisation.

Ikke mindre end 15 kurser drejer sig om psykiatri - sundhedssektorens dårlige samvittighed. Psykiatrien har i mange år været henvist til en tilværelse fjernt fra anseelse, opmærksomhed og bevillinger, og her adskiller almen praksis sig ikke fra resten af sektoren. Til trods for det store omfang af psykiatriske konsultationer i almen praksis, har vi ikke i særlig grad systematiseret indsatsen eller udviklet »kronikermodeller«. En løsning kunne måske være at prioritere opgaven på lige fod med andre store kroniske sygdomme? Dette vil sikkert være et af spørgsmålene på torsdagens store debatmøde »Psykiatrien ud af skyggen«.

I disse år er der turbo på forandringsprocesserne i almen praksis, og det kræver omstilling, ledelse og overblik. Ti kurser kaster lys på ydelser, ledelse og arbejdsgange og -klima.

Ud over disse to hovedtemaer byder Lægedage på en bred vifte af kurser baseret på den nyeste viden om fx stress, hygiejne, hjerte-kar-sygdomme, fedme og tidlig cancerdiagnostik. Lægedage belyser spørgsmål som »tester vi for meget for klamydia?«, »kan læge-patient-forholdet ses på en PET-skanning?«, »får vi D-vitamin nok?« osv. Der er også kurser især rettet mod yngre læger »på vej mod almen praksis«.

Nye kursustyper og værksteder

I tråd med tidens trend har vi oprettet et par nye typer kurser på Lægedage. Et spændende nyt koncept er klinikkurser, hvor klinikken tilmelder sig kollektivt, så alle fra samme praksis får samme viden og indsigt med hjem, således at den nye erfaring får indflydelse på den daglige arbejdskultur, som ellers kan være svær at ændre.

I år er der endvidere oprettet tre fagspecifikke kurser for sygeplejersker, som udgør en del af de i alt 18 personalekurser.

Nyt er også, at færdighedsværkstederne, som I frit kan besøge i det store udstillingsområde, udvides, således at der i år oprettes tre værkstedsområder: et for læger, et fælles for både læger og personale og et for personale. I alt ti værksteder vil ugen igennem byde på vidt forskellig hands on-undervisning.

Tilmelding

Tilmelding foregår lettest på Lægedages hjemmeside laegedage.dk. Det er også muligt at sende/faxe den tilmeldingsblanket, der sendes ud med Lægedagekataloget. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Lægedages sekretariat på tlf. 35 44 84 70.

På glædeligt gensyn på Lægedage 2009.