Skip to main content

Lægeforening: Ros til nye optagelseskriterier

Underrubrik

Lægeforeningen: God ide at lægge vægt på andret end karakterer ved optag på studiet. (Foto: Aalborg Universitetshospital / Stig Andersen)
Lægeforeningen: God ide at lægge vægt på andret end karakterer ved optag på studiet. (Foto: Aalborg Universitetshospital / Stig Andersen)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

25. nov. 2014
2 min.

”Det er godt, at regeringens kvalitetsudvalg om videregående uddannelse lægger op til ændringer af optagelseskriterier til blandt andet medicinstudiet”, lyder det i en pressemeddelelse fra Lægeforeningen.

Udtalelsen kommer på baggrund af, at regeringens Kvalitetsudvalg om videregående uddannelse blandt andet foreslår, at uddannelsesstederne indfører fagligt begrundede adgangskrav, der passer til de enkelte uddannelser, i stedet for at lukke studerende indenfor alene på baggrund af deres karakterer og beståede fag.

Idéen er, at »flere studerende optages på den rette uddannelse i første forsøg,« skriver udvalget, og videre:

”Derfor bør institutionernes optag af studerende målrettes gennem en mere systematisk anvendelse af fagligt begrundede uddannelsesspecifikke adgangskrav. Hvis der er flere ansøgere end pladser, skal fordelingen ske ud fra en individuel vurdering af de kvalificerede ansøgere på et bredere grundlag end alene karakterkvotienter – fx ved anvendelse af motiverede ansøgninger, interviews eller optagelsesprøver.«

Og den tilgang støtter Lægeforeningen, i hvert fald for medicinstudiets vedkommende. Det sker blandt andet med henvisning til, at medicinstudiet på Syddansk Universitet har gode erfaringer med den såkaldte kvote 2-ordning – ikke mindst i form af en høj gennemførelsesprocent på medicinstudiet.

Lægeforeningen tager ikke stilling til udvalgets vidtgående forslag om helt af afskaffe kvote 1 og erstatte det med et fælles krav på karakteren 7 til alle uddannelser, suppleret med blandt andet individuelle samtaler med ansøgeren.

”Men vi anerkender behovet for at tænke nyt og er klar til at diskutere, hvordan man sikrer, at det er de unge, som er mest motiverede, og som bliver de bedste læger, der kommer ind på medicinstudiet”, siger Mads Skipper, formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning.