Skip to main content

Lægeforening: Sådan afkortes psykiatri-ventetid

I gennemsnit er ventetiden hos en praktiserende psykiater 20 uger, fra en patient henvises fra egen læge. Lægeforeningen foreslår regionerne en løsning. Sundhedsministeren lover langsigtet psykiatriplan.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

19. dec. 2017
4 min.

20 uger er alt for længe at vente på tid hos en psykiater, hvis man er henvist fra sin læge på grund af depression, angst eller anden psykisk sygdom.

Derfor opfordrer Lægeforeningen nu alle regioner til at indgå aftaler med praktiserende psykiatere, så patienter kan blive udredt og komme hurtigere i behandling.

”Det er en stor gruppe af patienter, som risikerer at blive rigtigt syge, hvis ikke de får hjælp. Vi opfordrer regionerne til at indgå aftaler med de praktiserende psykiatere, som med kort varsel skal tage patienten ind, foretage en udredning og give et forslag til det videre forløb”, siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

”Gør som Odense”

Og der findes et godt eksempel på en sådan aftale, der er indgået mellem Region Syddanmark og de praktiserende psykiatere i Odense Kommune:

”Hvis en af kommunens patienter opsøger sin praktiserende læge med tegn på en depression, angst, stress eller en spiseforstyrrelse, så kan lægen henvise til en praktiserende psykiater, der indenfor tre uger skal tage imod patienten, foretage en udredning og komme med forslag til det videre forløb”, forklarer Andreas Rudkjøbing.

Forslagene kan for eksempel være en konkret behandlingsvejledning til patientens praktiserende læge. Psykiateren vil også vurdere, om patienten kan færdigbehandles hos den egen læge eller bør henvis til behandling hos en praktiserende psykiater, psykolog eller til hospitalspsykiatrien.

”Jeg vil opfordre alle regioner til at udbrede det gode eksempel fra Odense, så langt flere patienter får mulighed for at blive udredt og komme i behandling”, siger Andreas Rudkjøbing.

Faktaboks

Fakta

Psykiatriplan – men uden flere penge

Lægeforeningens udspil indeholder i alt ni forslag til at forebygge psykiske lidelser og forbedre danskernes mentale sundhed. Det kommer samtidig med, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) lover "en langsigtet udviklingsplan for psykiatrien".

"Den nuværende plan udløber jo ved udgangen af 2018, og det er regeringens ambition, at vi har en ny langsigtet plan for psykiatrien, der kan tage over, når den nuværende løber ud", sagde ministern under en forespørgselsdebat, som var rejst af Enhedslistyens sundhedsordfører, Stine Brix.

I et vedtagelsesforslag fra oppositionen hed det blandt andet, at "Folketinget konstaterer, at psykiatrien har brug for stabilitet. Derfor bør psykiatrien i højere grad finansieres via permanente midler frem for midlertidige puljer".

"Det er vigtigt, at vi har et langsigtet udviklingsperspektiv for psykiatrien ... Det er et komplekst område; der er ikke én løsning. Og løsningen er ikke kun at sende flere penge", sagde Ellen Trane Nørby og pegede på, at psykiatrien også har vanskeligheder med rekruttering.

Debatten, der fandt sted i fredags, mundede tirsdag ud i, at Folketinget vedtog et forslag fra regeringen samt Dansk Folkeparti, som lover "en samlet plan for udvikling af psykiatrien", der lægger ansvaret hos regionerne - uden at der loves flere faste midler, som oppositionens ordførere ellers havde efterlyst under debatten:

"Det er regionernes ansvar at prioritere behandlingspsykiatrien, hvilket Folketinget forventer at regionerne gør. Der er med handlingsplanen til forebyggelse af vold på botilbud afsat 400,8 mio. kr., herunder til 150 særlige pladser. Med satspuljeaftalen for 2018-2021 er der afsat 397,5 mio. kr. til løft af psykiatrien, især børne- og ungdomspsykiatrien", hedder det bl.a. i vedtagelsen.

Regeringens og DF's forslag blev vedtaget med 54 stemmer mod 52.

Læs forespørgselsdebatten her (link)