Skip to main content

Lægeforeningen forlanger skrappere krav til medicinsk udstyr

Optakt til Lægemødet 2015: Lægeforeningen mener, at der også nationalt skal kunne stilles krav til sikkerheden ved godkendelse af medicinsk udstyr, fordi sikkerheden ved godkendelse i EU er for dårlig.

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

8. apr. 2015
3 min.

Hofteproteser, brystimplantater, hjerteklapper, medicinbægre, plastre og så videre. Listen over medicinsk udstyr er efterhånden lang, og den bliver hele tiden længere. Det er derfor vigtigt, at læger kan føle sig sikre, når de anvender de forskellige produkter i deres behandling.

Det mener Lægeforeningen, som for første gang har udformet en politik for sikker behandling med medicinsk udstyr. Lægeforeningen vil blandt andet have, at der skal være større mulighed for, at danske myndigheder, regioner og hospitaler selv kan stille krav til sikkerheden ved godkendelse af avanceret medicinsk udstyr.

Vi husker alle episoderne med smuldrende hoftecement, oliefyldte brystimplantater og metalproteser, der ikke var i orden. I teorien bør et produkt være godt nok, når det er godkendt i EU, men disse eksempler har vist, at kontrollen i EU ikke er god nok, og derfor vil vi gerne have mulighed for nationalt at stille højere krav til sikkerheden Michael Dupont, formand for lægemiddel- og medikoudvalget i Lægeforeningen

”Selvom et produkt er godkendt i EU, vil vi (red. Lægeforeningen) gerne have, at man i Danmark systematisk gennemfører protokollerede undersøgelser og tests af det medicinske udstyr, inden det tages i brug for at være sikker på, at de er i orden,” siger Michael Dupont, formand for lægemiddel- og medikoudvalget i Lægeforeningen.

En undersøgelse foretaget af TNS Gallup blandt 694 læger viser, at 70 procent af Lægeforeningens medlemmer er enige i, at der skal være større mulighed for selv at stille sikkerhedskrav til det medicinske udstyr, inden det tages i brug.

EU’s krav er ikke gode nok

EU udliciterer godkendelsesprocedurerne af medicinsk udstyr til flere bemyndigede organer. Selvom EU stiller krav til sikkerheden ved godkendelsen af medicinsk udstyr, er kontrollen med de bemyndigede organer ifølge Lægeforeningen ikke gode nok.

”Vi husker alle episoderne med smuldrende hoftecement, oliefyldte brystimplantater og metalproteser, der ikke var i orden. I teorien bør et produkt være godt nok, når det er godkendt i EU, men disse eksempler har vist, at kontrollen i EU ikke er god nok, og derfor vil vi gerne have mulighed for nationalt at stille højere krav til sikkerheden,” siger Michael Dupont og fortsætter:

”Læger vil gerne bruge det nyeste udstyr og give patienten den bedste behandling. Derfor skal lægerne have en garanti for at for eksempel hofteproteser er sikre nok. Patienterne skal jo ikke fungere som prøveklude for alt muligt nyt, men usikkert medicinsk udstyr.”

Lægeforeningen mener, at kravene til godkendelse af medicinsk udstyr skal være ligeså høje som kravene til lægemidler.

Få mere at vide om Lægeforeningens Medikopolitik til Lægemødet den 24. og 25. april, hvor den skal godkendes af medlemmerne, eller læs politikken på www.lægemøde.dk.