Skip to main content

Lægeforeningen: Løs de årelange problemer med overbelægning

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

22. feb. 2013
5 min.

Hver tredje medicinske afdeling havde sidste år en gennemsnitsbelægning på over 100 procent. Det viser en rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget.

Undersøgelsen dokumenterer atter, at ældre medicinske patienter lades i stikken og tilbydes »urimelige« vilkår, siger Lægeforeningen:

»Man bliver rigtig ked af disse tal. Vi har alle været involveret i en årelang debat om behovet på de medicinske afdelinger og tunge medicinske patient. I ord har vi talt om det, men øjensynlig ikke i handling. Og når vi nu ser sådan en overbelægning, som er konstant, så må meget kritiske konstatere, at vi har lukket øjnene for virkeligheden«, siger næstformand i Lægeforeningen Poul Jaszczak.

Syv-punktsplan offentliggøres i dag

Lægeforeningen er gået sammen med Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter om det politiske udspil »Hjælpepakke mod overbelægning«, der offentliggøres i dag. En syv-punktsplan, der eksempelvis foreslår et »her-og-nu stop for nedlæggelse af medicinske senge« og at »al kapacitet skal tages i brug«.

I 2006 var der lige under 300.000 akutte indlæggelser for borgere over 64 år. I 2011 var det vokset til 374.000.

I samme periode er antallet af senge på medicinske afdelinger faldet fra omkring 8.000 til 6.500.

»Antallet af akutte indlæggelser vokser. Og der er overbelægning. Det betyder jo, at vi opbevarer patienter under uværdige forhold, og det giver utilfredsstillende pleje og behandling. Et stop, som vi foreslår, vil få mere fokus på, hvad der skal ske efter indlæggelsen, så vi sikrer en ordentlig aflevering til det primærkommunale sundhedssystem, som vi sender patienter tilbage til«, siger Poul Jaszczak.

Regioner: Vil I sætte udviklingen i stå?

Danske Regioners formand Bent Hansen forstår slet ikke, at de tre organisationer foreslår et stop for nedlæggelse af senge:

»Hvis man vil sætte den faglige udvikling i stå, så er det et fokus rigtigt. Men forudsætningen for de fælles akutmodtagelser og kvalitetsfondsbyggerier er, at man konverterer senge til behandlingsafsnit og flere ambulante behandlinger og så videre. Hvis man vil standse den proces og sige, at nu ruller vi tilbage, så fint. Men det forstår jeg simpelthen ikke. Det peger fagligt set den forkerte vej«, siger han.

Bent Hansen maner samtidig til forsigtighed, før problemet blæses alt for meget op:

»Der er ingen tvivl om, at den belægningsmæssige situation er tung. Men vi skal bare være sikre på, at der er et reelt pres, som der nu lægges op til, og at der ikke skjuler sig noget matematik bag tallene, der puster problemet op«, siger han.

Medicinerne: Vi kan snart ikke korte indlæggelsestiden mere

Formanden for Dansk Selskab for Intern Medicin Ulrik Bak Dragsted kalder den overbelægning, han oplever i sin dagligdag for »stærk problematisk«.

»For personalet, fordi det give et dårligt arbejdsmiljø og øger risiko for fejl i behandlingen. For patienterne, fordi det man fra politisk hold stiller i udsigt, nemlig verdens bedste sundhedsvæsen, ikke er det, som de møder. Men det mest problematiske er, at den faglige kvalitet i realiteten ikke bliver tilbudt, fordi der simpelthen er for travlt«, siger han.

Ulrik Bak Dragsted påpeger, at afdelingen, hvor han er er ansat på Roskilde Sygehus samt på medicinske afdelinger i hele landet, har oplevet en stor nedslidning af personalet med kort og længerevarende sygdom.

Formanden for intern medicinerne rejser også spørgsmålet om, hvorvidt den årelange øgede produktivitetsstigning og de faldende indlæggelsestider, der i dag er på 4,6 dage i snit på de medicinske afdelinger, vil kunne fortsætte:

»Jeg tror, at man snart bliver nødt til at lytte til fagfolk, der siger, at vi kan nok presse personalet, men ikke biologien. Når vi både skal diagnosticere ordentligt, yde omsorg, etablere hensigtsmæssige patientforløb og arbejde med kvalitetsforbedringer, så tager det tid. Man kan ikke uendeligt barbere yderligere af liggetiden«, siger Ulrik Bak Dragsted.

Politisk handling nu

De tre foreninger kræver politisk handling - på alle niveau:

»Situationen er mange steder meget alvorlig, og det kræver handling fra Christiansborg, regioner og kommuner. Vi er klar til at indgå i en konstruktiv dialog omkring nødvendige forandringer på akutte og medicinske afdelinger«, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd i fælles pressemedddelse fra de tre foreninger.

Ifølge lægernes næstformand Poul Jaszczak kan det stigende antal akutindlæggelser hænge sammen med, at de medicinske afdelinger ikke har nok kapacitet, så patienter udskrives for tidligt:

»Når man laver disse udskrivningsrais, så udskriver man måske de rigtige, men hvis man føler sig svært presset, så udskriver man måske lige lidt for hurtigt og måske uden lige at have sikret sig, at der er noget at komme hjem til. Og så er det, vi ser, at nødløsningen bliver en ny akutindlæggelse. Det er påfaldende, at antallet af akutte indlæggelser stiger i disse år«, siger han.

Bent Hansen: Jeg vil se dokumentation

»Det vil jeg gerne se dokumentation for«, lyder svaret fra Bent Hansen til Lægeforeningens udsagn, for det betyder ifølge regionsformanden, at »det, Lægeforeningen, dér siger, er, at vores medlemmer udskriver nogle, uden at der rent fagligt er belæg for det. Og det tror jeg ikke på«.

Lægeforeningen: Alle er skyldige

Ifølge Lægeforeningen er det for letkøbt blot at sige, at det er regionerne eller Christiansborg, der er de skyldige i en årelangt, velkendt og veldokumenteret problemstilling:

»Vi er alle ansvarlige. Vi har som organisationer måske heller ikke presset så meget på, som vi alle burde. For vi står jo med et problem, som er politisk kendt. Og alle har vist, at det vil dukke op. Men i det politiske system har man mere fokuseret på ventetidsgarantier. Men Lægeforeningen har hver gang sagt, at vi også skulle sikre et parallelforløb for de medicinske patienter - og for den sags skyld den psykiatriske patient. Men det er ikke sket«, siger Poul Jaszczak og fortsætter:

»Men også ledelserne er ansvarlige, og jeg fremsætter nu en grov anklage, men man lukker øjnene for et problem, der har været der i lang tid, og som åbenbart stille og roligt bliver større og større. Når belægningsprocenten er over 100 procent, så er der altså noget galt. Og vi er alle skyldige. Men i sidste ende er det en myndighedsbeslutning at sikre, at der er de rammer, der skal være. Men også ledelser, der fortæller, at der er rammer, som man ikke kan overholde«.

Her er alle punkterne i hjælpepakken mod overbelægning fra Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter:

Her-og-nu stop for nedlæggelse af medicinske senge.

Al ledig kapacitet skal tages i brug.

Styrk sygeplejen i kommunerne

Fremryk Sundhedsstyrelsens nationale handleplan for ældremedicinske patienter.

Sundhedsmyndighederne skal sikre offentligt tilgængeligt opdateret data på overbelægning

Kommuner og regioner skal planlægge sammen

Det skal kunne betale sig at undgå indlæggelse