Skip to main content

Lægeforeningen: Regionernes prioriteringsplaner "skridt i den rigtige retning"

Meget tyder på, at Danske Regioner i morgen blåstempler et såkaldt medicinråd, som tager højde for nye lægemidlers pris i vurderingen af, om de skal indføres. Lægeforeningen er fortaler for et egentligt prioriteringsinstitut.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

3. feb. 2016
2 min.

I morges kunne det elektroniske nyhedsbrev Altinget afsløre et lækket notat om en ny model for medicinprioritering, som Danske Regioner arbejder med.

Modellen skal diskuteres på regionernes bestyrelsesmøde i morgen.

Ifølge notatet er der tale om et såkaldt medicinråd, som kommer til at opsluge de eksisterende RADS og KRIS, men som også kommer til at se på lægemidlernes pris, når det skal vurdere, om en ny medicin skal introduceres som standardbehandling i det danske sundhedsvæsen eller ej.

Desuden styrkes Amgros' rolle.

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, kalder umiddelbart udspillet for "et skridt i den rigtige retning".

"Det er oplagt at samle opgaverne for RADS og KRIS, og den samlede model åbner for, at man kan inddrage omkostninger i det nye medicinråds anbefalinger om brug af lægemidler", siger han.

"Det vil styrke brugen af evidensen i anbefalingerne, og det vil give regionerne en stærkere position i forhandlingerne med lægemiddelindustrien. Begge dele har vi arbejdet for i Lægeforeningen gennem længere tid, og vi ser det som meget vigtige fremskridt. Baseret på udenlandske erfaringer ved vi, at det er en svær og langvarig proces at tage hul på denne type prioritering, og under alle omstændigheder fortjener regionernes model at bliver prøvet af".

Men Lægeforeningen lægger på den anden side heller ikke skjul på, at modellen i foreningens optik netop kun er et skridt mod noget andet.

"På længere sigt ønsker Lægeforeningen, at der etableres et nationalt, uafhængigt prioriteringsinstitut, og vi håber, at regionenes initiativ over tid kan bane vej for, at det sker", siger Andreas Rudkjøbing.

Blandt andet ønsker Lægeforeningen, at priskalkuler ikke kun skal anvendes ved vurdering af ny medicin.

"Vi håber på, at den nye konstruktion vil udvikle sig, så den kommer til at omfatte andre behandlingsformer og brug af medicinsk udstyr, og at den vil tage højde for anbefalingerne i de nationale kliniske retningslinjer"!, siger Andreas Rudkjøbing.

"Det vil i sig selv være positivt, og det vil kunne bane vejen for en mere samlet vurdering af, hvordan ressourcernes prioriteres i sundhedsvæsenet".

Læs også: Prioritering: Danske Regioner er på vej med et nyt medicinråd

Læs også: Prioriteringskonference: Dansk model, tak!