Skip to main content

Lægeforeningen udskyder beslutning om omskæring

Over 500 læger har opfordret Lægeforeningen til at forbyde mandlig omskæring, men foreningens etiske udvalg har netop udskudt beslutningen om emnet.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

31. maj 2016
3 min.

Det er stadig Lægeforeningens politik, at mandlig omskæring bør være at et personligt valg, som kun bør foretages, når patienten er myndig. Derimod har Lægeforeningen endnu ikke taget stilling til et egentlig forbud mod omskæring af nyfødte drengebørn.

Det blev resultatet, efter at Lægeforeningens Etiske Udvalg mandag diskuterede en henvendelse fra en gruppe på aktuelt over 500 læger, som direkte opfordrer Lægeforeningen til arbejde for et forbud mod mandlig omskæring.

”Vi har haft en god debat i udvalget. Her blev det bl.a. slået fast, at der i udvalget er opbakning til – som det også fremgår af Lægeforeningens politik - at mandlig omskæring bør være et personligt valg, som kun bør foretages, når patienten er myndig. Vi tog også fat på at debattere henvendelsen om, at Lægeforeningen bør anbefale et forbud. Mandlig omskæring er et emne, som fortjener en grundig behandling, og den har vi nu taget hul på, men ikke afsluttet. Vi planlægger at fortsætte diskussionen på udvalgets næste møde i september”, siger Lise Møller, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, der er rådgivende for Lægeforeningens bestyrelse, som fastlægger Lægeforeningens politik.

Mandlig omskæring er et emne, som fortjener en grundig behandling, og den har vi nu taget hul på, men ikke afsluttet. Lise Møller, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg

Baggrunden for diskussionen i Lægeforeningens Etiske Udvalg er en direkte henvendelse i marts fra 306 læger, der i et åbent brev opfordrede Lægeforeningen til at tage ”klar afstand fra omskæring af raske børn uanset køn og forældres religiøse eller kulturelle baggrund”.

Brevet henviste til et interview med den nye formand for Det Etiske Råd, Gorm Greisen i Kristeligt Dagblad, hvori han giver udtryk for, at rituel omskæring er både etisk og sundhedsfagligt forsvarligt.

”Hvis Lægeforeningen antager samme holdning, som den Gorm Greisen giver udtryk for, vil intet kunne forbydes, som praktiseres med henvisning til religion eller kulturel tradition”, stod der i brevet.

547 læger opfordrer til forbud

Det var børnelæge Morten Staberg, der stod bag brevet, og han oplyser i dag til Ugeskrift for Læger, at der aktuelt er 547 medunderskrivere af brevet. I brevet skriver lægerne:

”Som læger stræber vi i alle henseender efter at:

1. børn ligestilles, så alle får samme rettigheder uanset køn. Dette betyder at drengebørn skal have samme ret til en intakt krop som pigebørn.

2. beskytte børn mod overgreb af enhver art - herunder skadelige religiøse og kulturelle ritualer og kropsmærkninger. Børn skal forblive beskyttede gennem barndommen, således at de selv kan tage en informeret beslutning, når de bliver myndige.”

I brevet beskriver lægerne, at de ønsker, at Lægeforeningen “træder i karakter og direkte opfordrer Folketingets politikere til at påbegynde lovgivningsarbejdet med henblik på indførelse af en mindstealder på 18 år for ikke-terapeutisk omskæring.”

Formanden for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing har tidligere udtalt bekymring ve dat indføre et forbud, fordi “nogle børn alligevel så vil få foretaget indgrebet under ureglementerede forhold, hvor risikoen for komplikationer vil være langt større end i dag, hvor indgrebet foretaget af autoriserede sundhedspersoner”.

Hensynet til individets ret

Det er langt fra første gang, at Lægeforeningen diskuterer rituel omskæring. I 2012 var der også offentlig debat om det kontroversielle emne, fordi en domstol i den tyske by Köln traf den afgørelse, at en konkret omskæring af en dreng var vold og ikke burde være sket, før drengen var gammel nok til selv at træffe beslutningen.

I den forbindelse understregede daværende næstformand for Lægeforeningen Poul Jaszczak, at hensynet til individets ret til selvbestemmelse vejer tungest i spørgsmålet om omskæring.

"Når barnet når myndighedsalderen og er blevet en ung mand, har han en reel mulighed for at veje både kulturelle, religiøse og sundhedsfaglige argumenter op mod hinanden. En irreversibel beslutning af denne karakter kan kun tages af personen selv,", skrev Poul Jaszczak.