Skip to main content

Læger: Beskyt de kliniske databaser

Lægeforeningen advarer mod at lade Sundhedsdatastyrelsen få adgang til data om patienternes helbred, der indsamles i de kliniske kvalitetsdatabaser.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

2. jun. 2016
2 min.

Et udkast til en ny bekendtgørelse vil give Sundhedsdatastyrelsen adgang til personfølsomme oplysninger om den enkelte patient fra de kliniske kvalitetsdatabaser.

Det huer ikke Lægeforeningen.

"Der lægges op til, at styrelsen må anvende data til egne aktiviteter - eksempelvis i den løbende overvågning, evaluering og udvikling af den kliniske kvalitet. Lægeforeningen advarer mod at give en myndighed bred adgang til at bruge personlige helbredsoplysninger indsamlet om patienter", skriver foreningen på læger.dk.

En spredning af data som den foreslåede risikerer at underminere tillidsforholdet mellem læger og patienter, mener Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing.

”Det er afgørende, at patienter kan have tillid til, at oplysninger om deres helbred og sygdom bliver behandlet fortroligt. Patienten taler med lægen i tillid til, at lægen overholder tavshedspligten. Formuleringerne i bekendtgørelsen skaber tvivl om den nødvendige sikkerhed omkring patienternes personfølsomme data”, siger han på læger.dk.

Lægeforeningen ønsker en præcis afgrænsning og definition af, hvem der kan få adgang til de mange personfølsomme data, som findes i kvalitetsdatabaserne, ligesom det også skal præciseres, i hvilke situationer og til hvilke formål, der kan gives adgang.

Andreas Rudkjøbing understreger, at det naturligvis er en god idé, at Sundhedsdatastyrelsen i samarbejde med andre myndigheder løbende overvåger og udvikler den kliniske kvalitet.

“Men det er slet ikke nødvendigt, at styrelsen får data på personnummerniveau for at løse den opgave. Aktuelle data på et overordnet niveau, hvor man ikke kan identificere den enkelte patient, bør kunne dække styrelsens behov”, siger han.

Udkastet til ny bekendtgørelse er sendt i høring, og fristen for svar udløb i går.

I sit høringssvar skriver Lægeforeningen bl.a., at "der bør gælde det grundlæggende princip i sundhedsvæsenet, at personhenførbare oplysninger ikke bliver brugt til politiske og administrative formål".

En lang række organisationer er inviteret til at afgive høringssvar, og Lægeforeningen foreslår bl.a., at Sundhedsdatastyrelsen afholder et fællesmøde "med henblik på at opnå enighed om den videre vej frem".

Den endelige, nye bekendtgørelse skal efter planen træde i kraft 1. juli i år.