Skip to main content

Læger forlader i protest arbejdsgruppe om fedmekirurgi

Lægerne forlader i protest arbejdet med nye retningslinjer for fedmekirurgi. Vi gør arbejdet færdigt uden lægerne, siger Sundhedsstyrelsen.

Professor Jens Meldgaaard Bruun fra Dansk Endokrinologisk Selskab betegner forløbet som helt uden fortilfælde. Foto: Foto: Helle Brandstrup Larsen
Professor Jens Meldgaaard Bruun fra Dansk Endokrinologisk Selskab betegner forløbet som helt uden fortilfælde. Foto: Foto: Helle Brandstrup Larsen

Anders Heissel, ah@dadl.dk

20. mar. 2017
3 min.

Et forløb uden fortilfælde. En af de værste politiske studehandler. Og en svinestreg over for en svag samfundsgruppe.

Fire lægevidenskabelige selskaber bakket op af Lægevidenskabelige Selskaber, LVS, trækker linien hårdt op, når de begrunder, hvorfor de netop har meddelt, at de i protest forlader Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe om fedmeoperationer.

Det er læger fra Dansk Selskab for Almen Medicin, Dansk Kirurgisk Selskab, Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin og Dansk Endokrinologisk Selskab, der trækker sig fra arbejdsgruppen. Det sker, fordi Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner har meddelt, at der ikke vil ske ændringer i de nuværende grænser for at blive behandlet for svær overvægt, selv om en National Klinisk Retningslinje (NKR) fra netop Sundhedsstyrelsen fra januar 2017 stærkt anbefaler at ændre grænsen.

Professor Jens Meldgaaard Bruun fra Dansk Endokrinologisk Selskab betegner forløbet som helt uden fortilfælde:

”Vi er indforståede med, at også sundhedsvæsenet skal prioritere sine ressourcer, men en tilsvarende stor uoverensstemmelse mellem den faglige begrundelse for et behandlingstilbud og den behandling, som det offentlige vælger at tilbyde en stor gruppe personer, har simpelthen ikke noget fortilfælde, siger Jens Meldgaard Bruun.

Politisk studehandel

Ifølge de videnskabelige selskaber betyder udmeldingen, at højest ca. 600 personer årligt kan forvente en operation, og det vil ske via en visitationsretningslinje, der er dikteret af økonomi og ikke af helbredshensyn. Den nuværende grænse for, hvornår en person uden følgesygdomme kan tilbydes operation, er et BMI på mindst 50. Den netop offentliggjorte NKR anbefaler en grænse på 40 i BMI, og det er især begrundet i forebyggelsen af type 2 diabetes, der har voldsomme vækstrater.

De fire selskaber bakkes op af deres paraplyorganisation, Lægevidenskabelige Selskaber, LVS, hvor formanden, Henrik Ullum, siger, at det er en af de værste politiske studehandler, han har set:

”Det er en svinestreg over for en svag samfundsgruppe, der netop på grund af Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer havde udsigt til en bedre fremtid, fordi vi faktisk kan tilbyde en behandling. Svært overvægtige mennesker er ofte stigmatiserede og har ikke nogen stærk stemme i offentligheden, og netop den kendsgerning, at Sundhedsstyrelsen i januar kom med sin NKR om fedmekirurgi betyder, at den ressourcestærke del, der har en sundhedsforsikring kan betale sig til den behandling, som det offentlige ikke tilbyder og derved skabe yderligere ulighed i denne svage gruppe,” siger Henrik Ullum.

Det er en svinestreg over for en svag samfundsgruppe, der netop på grund af Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer havde udsigt til en bedre fremtid, fordi vi faktisk kan tilbyde en behandling. Henrik Ullum, formand for Lægevidenskabelige Selskaber, LVS

Sådan er den politiske ramme

Men Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm begrunder forløbet med en klar politisk og bunden opgave.

”Vi har med vores Nationale Kliniske Retningslinje lavet en opdateret gennemgang af evidens på området. Samtidig er den politiske aftale mellem regeringen og regionerne om regionernes økonomi klokkeklar: udgifterne på området må ikke stige. Det er en meget klar politisk beslutning om, i hvor stor udstrækning fedmekirurgi skal være et offentligt finansieret sygehustilbud. Det er rammen for arbejdet med visitationsretningslinjen. Det er en bunden opgave som vi [Sundhedsstyrelsen] har fået, i samarbejde med regionerne. Vi har fuld forståelse for selskabernes beslutning om ikke at deltage i arbejdsgruppen, og vi gør så arbejdet færdigt sammen med de repræsentanter som er udarbejdet af regionerne”, udtaler Søren Brostrøm i en skriftlig kommentar.