Skip to main content

Læger: Gør det nemt at få tilskud til ernæringspræparater

I dag skal en læge skrive en recept på papir for at en patient kan få tilskud til et ernæringspræparat. Drop det, foreslår Lægeforeningen, og lad diætistens anbefaling være tilstrækkelig.

5. jan. 2017
2 min.

Svækkede patienter, fx meget gamle patienter eller kræftpatienter, som ikke får føde nok, kan have gavn af et ernæringspræparat, der er nemt at indtage og fx rig på proteiner. Det vil en diætist typisk anbefale. Sådanne præparater kan man få tilskud til, men for at få det, kræves der en ordination af en læge og en papirrecept.

Det er et unødigt besvær, mener Lægeforeningen, der har henvendt sig til Sundhedsministeriet med et forslag om, at lægens ordination springes over og præparatet i stedet kan ordineres via FMK, Det Fælles Medicinkort.

Forslaget er at af flere i rækken af forslag, som Lægeforeneingen har givet Sundhedsministeriets udvalg for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

”Ordination via papirrecepter ikke er tidssvarende i 2016. Det forsinker unødigt patientens mulighed for hurtigt at erhverve sig de ordinerede præparater”, siger Michael Dupont, næstformand for Lægeforeningen.

I henvendelsen foreslår Lægeforeningen også, at udvalget drøfter mulighederne for at give andre autoriserede sundhedspersonalegrupper mulighed for at beslutte, om patienten skal have tilskud. Inspiration hertil kan eksempelvis findes i sociallovgivningens regler om støtte til køb af hjælpemidler mv.

”Kliniske diætister har fagligt grundlag for at vurdere patientens behov for disse ernæringspræparater, og dermed er det også oplagt, at de kan tage stilling til, om der er grundlag for, at det er skal gives tilskud”, siger Michael Dupont.