Skip to main content

Læger og sygeplejersker i kø for at hjælpe illegale indvandrere

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

12. aug. 2011
3 min.

Læger og sygeplejersker i kø for at hjælpe illegale indvandrere.

92 læger og 41 sygeplejersker har uopfordret henvendt sig til Dansk Røde Kors, fordi de vil hjælpe.

Hjælpe illegale indvandrer, der har brug for nødvendig ikkeakut lægehjælp. Hjælpe folk, der er usikre og i tvivl om deres rettigheder, og som ofte ikke tør henvende sig til sundhedsvæsenet. Folk, der qua mangel på dokumentation for lovligt ophold ikke har ret til almindelig lægehjælp.

"Vi er dybt imponerede og målløse. Det er helt fantastisk", siger Vibeke Lenskjold, projektleder i Dansk Røde Kors og fortsætter:

"Den store interesse viser, at lægerne er meget opmærksomme på noget, der måske kan virke som et lille problem i store Danmark. Men det fylder meget hos mange læger. Det kan vi mærke. Rigtig mange vil gerne hjælpe på forskellig vis, og det er vi dybt taknemmelige for."

Om en uge, mandag den 22. august, åbner Danmarks første klinik for illegale flygtninge i Reventlowsgade lige bag Hovedbanegården i København.

Det er Danske Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Lægeforeningen, der står for oprettelsen af klinikken, der vil have åbent mandag og onsdag fra 17 til 20.

Klinikken vil fungere som en almindelige lægeklinik, der tager imod patienter.

"Vi bistår med al nødvendig lægehjælp. Så de frivillige læger, som vi har brug for, bliver udvalgt ud fra forskellige kriterier i deres erfaringsbaggrund. Vi vil helst have, at lægerne har nogle år på bagen, da målgruppen har en helt anden baggrund end den typiske danske patient. Derudover er vi interesserede i folk, der brænder for problemstillingen, som måske selv har været ude at arbejde med eksempelvis Læger uden Grænser, eller som har særlige kompetencer eller sprogkvalifikationer udover engelsk eller dansk", siger Vibeke Lenskjold.

Klinikken mangler stadig en masse former for lægeudstyr, så danske læger, der er ved at udskifte, eller har brugbart lægeudstyr liggende, som de ikke selv bruger, må meget gerne donere det til klinikken, opfordrer Vibeke Lenskjold.

Er der nogen problemer i som læge at hjælpe folk, der ikke legalt opholder sig i Danmark?

"Nej, der er ikke noget ulovligt i at yde lægehjælp til de mennesker, der har brug for hjælpen. Bertel Haarder har også over for Folketinget klart svaret, at Sundhedsloven ikke har forbud mod at yde lægehjælp eller anden sundhedsbehandling til personer, der opholder sig ulovligt her i landet," siger hun.

Kommer Bertel Haarder til den officielle åbning på mandag?

"Det ved jeg ikke endnu. Vi har ikke lavet invitationslisten til pingerne endnu. Det kommer. Vi har ret travlt," siger Vibeke Lenskjold fra Dansk Røde Kors.

Klinikken skal drives ved hjælp af frivillig arbejdskraft og private midler som fx donationer, der skal gå til husleje, drift og betaling for behandling og medicin.

Målsætningen er, at klinikken med tiden skal have omkring 25 læger og 30 sygeplejersker frivilligt tilknyttet. Det er planen også at udvide med jordemødre, fysioterapeuter og psykologer/psykiatere. Desuden har klinikken brug for frivillige tolke.

I dag har folk uden sygesikringsbevis og personlig dokumentation kun har ret til akut lægehjælp.

Forskningsrapporter skønner, at op mod 5.000 personer opholder sig illegalt i Danmark.

Vibeke Lenskjold fra Dansk Røde Kors kan kontaktes på vilen@rodekors.dk