Skip to main content

Læger strømmer til nyt register over industrisamarbejde

Siden de nye regler for åbenhed om lægers samarbejde med medicinal- og medikoindustrien trådte i kraft i november, har langt flere læger end sædvanligt anmeldt eller ansøgt om tilladelse til samarbejder.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox (Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

2. mar. 2015
2 min.

Lidt under 2000 sundhedspersoner har brugt Sundhedsstyrelsens nye system for registrering af tilhørsforhold til medicinal- og medikovirksomheder, siden de trådte i kraft 1. november sidste år.

Faktaboks

Fakta

Det fremgår af en opgørelse, som blev fremlagt på en pressebriefing i Sundhedsstyrelsen i dag.

Det er langt flere end tidligere.

”Vi har fået flere personer, der har brugt systemet på disse første fire måneder, end vi havde af ansøgninger på årsbasis i det tidligere system”, sagde enhedschef Kim Helleberg Madsen.

”Hvis den trend holder stik, så vil vi få en tredobling af personer i registret i forhold til tidligere”.

Langt de fleste brugere af det nye system er læger, så selv om det indebærer en forventelig øgning at antallet, at registerpligten nu også omfatter sygeplejersker, kan det ikke forklare den samlede vækst.

F.eks. har knap 1.700 læger anmeldt eller ansøgt om tilknytning til en medicinal- eller medikovirksomhed, mens kun lige under 200 sygeplejersker har gjort det samme.

Og hvor 950 læger har anmeldt økonomisk støtte, har alene 102 sygeplejersker gjort det. Antallet af andre sundhedsfaglige, der har registreret samarbejder og støtte, er forsvindende lille.

De fleste, der anvender registersystemet, anmelder tilknytning. Dem har der i de fire måneder været 1820 af. Desuden har der været 1100 anmeldelser af økonomisk støtte, mens der har været 860 ansøgninger om tilknytning.

De fleste tilknytningstyper handler først og fremmest om ”forskning”, og derefter følger ”foredrag” og ”advisory board medlem”. Kun 122 sundhedspersoner har anmeldt tilknytning i form af ejerskab af værdipapirer.