Skip to main content

Lægerne dumper den ny behandlingsgaranti

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

1. nov. 2005
5 min.

Læger er bekymrede for valgløftet fra Fogh & co. om en måneds behandlingsgaranti i stedet for de nuværende to måneder.

Hør f.eks. Leif Berner Hansen, administrerende overlæge, ortopædkirurgisk afdeling, Amtssygehuset i Glostrup:

»En regering, uanset hvilken partifarve den har, er sat til at få det mest mulige ud af borgernes penge, hvad angår sundhedsydelser, og det får man ikke med en måneds behandlingsgaranti«.

Og han fortsætter:

»Det vil blive et tagselvbord for privathospitaler, hvor vi desværre har erfaret, at en meget faglig indikationsstilling om, hvorvidt en person skal opereres eller ej, ikke altid er så entydig på nogle privathospitaler - moralen er ikke altid så høj. Det vil betyde, at lige så snart patienterne henvender sig på privathospitalet, vil de blive tilbudt en operation, selv om det er vores erfaring, at generne mange gange forsvinder af sig selv. Det vil med andre ord medføre overbehandling«.

Overbehandling er ikke det eneste Leif Berner Hansen frygter. Fejlbehandlinger vil der også blive flere af.

»Det vil være de afdelinger, der har mindst søgning, som vil få de fleste patienter, fordi de afdelinger vil af gode grunde have meget kort ventetid, men der er en årsag til, at der er nogle afdelinger, der har mindst søgning, og så kan vi andre få lov til at reoperere patienterne bagefter. Den følgevirkning har vi allerede mærket med det nuværende system med behandlingsgaranti på to måneder. Vi har flere og flere patienter, som vi skal have lavet en fornyet behandling på, ofte en operation«, udtaler Leif Berner Hansen.

Ude af proportion

Ved at lancere slagnummeret behandlingsgaranti er der sket en proportionsforvrængning af debatten om sundhedsvæsenet. Det er et gennemgående kritikpunkt hos den række af læger, som Ugeskriftet har forhørt sig hos.

Blandt andre Henrik Bom Olesen, klinikchef på Øjenklinikken på Rigshospitalet, som udtaler:

»Når Lars Løkke siger, at frit valg kun koster 60 øre for hver gang vi giver 100 kroner til sundhedsvæsenet, så spørger jeg: Hvorfor skal vi så høre så meget om det? Lad os i stedet høre om hvad vi får ud af de andre 99 kroner og 40 øre. Det er meget mere interessant. Behandlingsgarantien på en måned har ingen som helst indflydelse på folkesundheden. Det er ikke lægeligt begrundet«.

Jens Aage Blicher Retpen, klinikchef Ortopædkirurgisk Klinik, Rigshospitalet, tilføjer:

»Lad os holde fast i den behandlingsgaranti vi har nu, og så bruge de penge, som en gennemførelse af den ny behandlingsgaranti vil kræve, til noget andet - det ville jeg umiddelbart sige, hvis vi fik tilbudt flere resurser for at få en behandlingsgaranti på en måned igennem. Brug pengene til de medicinske patienter, de akutte medicinske patienter eller hospices eller andre steder i sundhedssystemet!

For selv med en to måneders garanti er der patienter, som kommer ind efter 14 dage, hvis de f.eks. har ligget længe med deres lidelse, før de kommer til den praktiserende læge, eller hvis en patient presser på og henviser til sin arbejdssituation, vil vi i vidt omfang imødekomme det«.

Jens Aage Blicher Retpen mener at den ny behandlingsgaranti er et mislykket servicetilbud, for patienterne - fraregnet en minoritet - efterspørger faktisk ikke en så hurtig behandlingsgaranti.

»De resurser, der skal kastes ind for at reducere ventetiden, står ikke i rimeligt forhold til den gevinst, man opnår for patienternes velfærd.

For langt de fleste patienter som jeg har med at gøre, som er elektive ortopædkirurgiske patienter, er en ventetid på to måneder i langt, langt de fleste tilfælde helt acceptabelt. En automatisk reduktion til en måned forekommer uhensigtsmæssig, også over for patienterne.

Når en patient bliver konfronteret med tilbuddet om et ganske stort operativt indgreb, er det utroligt vigtigt, at patienten rent mentalt kan indstille sig på, hvad der skal ske og lave praktiske arrangementer med familie og planlægning generelt. Jeg tror, at de færreste patienter vil tage imod tilbuddet, som ligger under en måned«, udtaler Jens Aage Blicher Retpen.

Erik Kristensen, formand for Overlægeforeningen, frygter, at garantien igen vil gå ud over de medicinske patienter, som ikke er så politisk salgbare som de kirurgiske.

»Det er jo hos de kirurgiske patienter, at pengene ligger. Jeg er bange for, at den ny behandlingsgaranti vil skubbe de medicinske patienter yderligere ned af hierarkiet. Det kan vi etisk ikke længere stå model til«, udtaler overlægeformanden.

Så skal der oppes

Ud over at være en formodet serviceforbedring for patienterne har den ny behandlingsgaranti et andet hovedformål, som Lars Løkke Rasmussen sagde i tv-avisen i valgkampens første dage, nemlig effektivisering.

»Det forhold, at man som patient har mulighed for at gå en andet sted hen (til privathospitalerne, red.) betyder, at man på de offentlige sygehuse opper sig«.

Godt nok har V og K lovet at pumpe to mia. kroner ekstra ind i sygehusvæsenet i næste fire år, og selv om det måske kan lyde af meget, er det ifølge beregninger i Amtsrådsforeningen kun halvdelen af, hvad sygehusene har fået at regeringen de seneste fire år.

Ingen af de læger, som Ugeskriftet har været i kontakt med, deler ministerens opfattelse af, at de kan oppe sig. Tværtimod. Grænsen for effektivitet er nået. Flere pålagte arbejdsbyrder vil derimod risikere at gå ud over effektiviteten.

Jens Aage Blicher Retpen, klinikchef Ortopædkirurgisk Klinik, H:S Rigshospitalet, peger på stressbelastningen:

»Man må huske, at der er medarbejdere på afdelingerne, som i øjeblikket arbejder meget hårdt. Vi har f.eks. til morgen oplevet, at der ikke var ledige senge til 12 patienter. Sådan kan dagligdagen være. På medarbejdersiden vil en ny behandlingsgaranti betyde en betydelig frustration over, at man nærmest med et penselstrøg kan lægge en voldsom yderligere arbejdsbyrde på dem«.

Han uddyber muligheden for at oppe sig, som sundhedsministeren udtrykker det:

»Vores drift kan ikke rationaliseres yderligere i et sådant omfang, at vi kan beholde uændrede ventetider og honorere kravet om en måneds behandlingsgaranti. Vi har oppet os så meget, at der ikke er marginalkapacitet til at honorere det her nye initiativ, som vil medføre en betydelig omslusning til privat behandling, og det så vidt jeg kan se i så stort et omfang, at det private system lynhurtigt får kapacitetsproblemer eller sagt på en anden måde, ventetidsproblemer«.

Overlægernes formand Erik Kristensen gør opmærksom på, at valgløftet kommer oven i en stigende undervisningsforpligtelse på grund af de mange medicinske kandidater og et faldende antal speciallæger. Han nævner også, at det er vigtig ikke at glemme forpligtelsen til at forske midt i al ventelistepostyret.

»Vi må ikke forsømme undervisningen og forskningen på grund af en behandlingsgaranti«, understreger han.

»Hvis ikke der bliver tilført flere penge med det faldende antal speciallæger, som skal varetage f orskning og uddannelse ved siden af, er det urealistisk at gennemføre behandlingsgarantien på en måned«, tilføjer han.