Skip to main content

Lægers ordination under skarp overvågning

Anne Steenberger, as@dadl.dk

1. mar. 2013
4 min.

PSYKIATRI Medicinmonitoreringssystemet. Det lyder nærmest orwellsk, og det dækker over et af Region Hovedstadens initiativer oven på sagerne om overmedicinering på bl.a. Psykiatrisk Center Glostrup. Systemet giver klinikchefer på psykiatriske afdelinger særlig adgang til at overvåge de enkelte lægers medicinordineringer. Men ifølge overlæge Henrik Day Poulsen er der både kontrol og mistillid i det nye initiativ. Desuden er de maksimale doser, hvis overholdelse, systemet skal kontrollere, urealistiske og baseret på statistikker, der ikke afspejler virkeligheden.

»Jeg synes, at det er en meget problematisk udvikling. Ledelsen kan gå ind og overvåge alt, hvad vi ordinerer. Og jeg synes, det er et udtryk for mistillid mellem ledelse og læger, det samme har flere af mine kolleger giver udtryk for«, siger overlæge på Bispebjergs psykiatriske afdeling, Henrik Day Poulsen.

Han fortsætter:

»Det er bekymrende at se, hvordan en enkeltsag fører til, at ledelsen tager et skridt, der bedst kan tolkes som mistro over for sine ansatte«.

Ydermere er Henrik Day bekymret, fordi de retningslinjer for medicinering, som er blevet udstukket for psykiatrien i Region Hovedstaden er baseret på statistikker, der ikke indeholder alle patientgrupper.

»Det er industriens retningslinjer, og de afprøver deres produkter på patienter, der har givet deres informerede samtykke. Det udelukker de mest syge patienter, de tvangsmedicinerede. Heller ikke misbrugere er med i statistikken, og dem har vi rigtig mange af på vores afdeling«.

»Vores afdeling er en lukket afdeling, hvor 60 pct. af patienterne er kriminelle, og desuden er en del tvangstilbageholdt. Og de er ikke med i de statistikker, som retningslinjerne er baseret på. De angiver f.eks. en maksimal døgndosis på 40 mg Zyprexa og 750 mg Seroquel. Men de grænser vil vi med vores patientgruppe ofte overskride«.

Men det fremgår også af retningslinjerne, at de kan overskrides, det skal blot aftales med klinikchefen, hvad er så problemet?

»Det kan alligevel komme til at fremstå som systematiske overskridelser. Og vi kan risikere, at læger vil holde sig tilbage for ikke at overskride den maksimale døgndosis og i stedet udskrive anden medicin, så er vi ovre i polyfarmaci, som der bestemt er en risiko ved, eller vi kan risikere at se, at antallet af bæltefikseringer vil stige«.

Henrik Day er bekymret for, hvilke konsekvenser det kan få:

»Det bliver en systematiseret fremstilling i monitoreringssystemet af de overskridelser af døgndosis, som vi har på vores afdeling og andre tilsvarende, og jeg frygter, at det kan misbruges af pressen, og vi en dag bliver hængt ud for det. Der er mange, der ikke ved, at det statistiske materiale, som anbefalingerne er baseret på, ikke afspejler virkeligheden, og at en overskridelse kan være fuldt fagligt forsvarlig over for nogle patientgrupper. I nyligt publicerede australske undersøgelser fik 336 patienter op til maksimalt 90 mg Zyprexa givet intravenøst – det svarer til 150 mg – uden at der skete noget. Men hvis det ikke er kendt, kan det hur-tigt se ud, som om vi bare overmedicinerer«.


Peter Treufeldt, vicedirektør i Region Hovedstadens psykiatri svarer på kritikken:

Hvad siger du til, at Henrik Day Poulsen anser den nye medicinmonitorering for at være et udtryk for mistro mellem ledelse og læger?

»Jeg er slet ikke enig. Det er ikke et udtryk for mistro. Tværtimod. Vi ønsker at fremme god behandling ved at sikre, at patienterne får den rigtige medicin og den rigtige dosis. Hidtil har det kun været muligt at følge behandlingen af den enkelte patient ved at gå ind i journalen, og det var lidt tungt. Nu har vi fået et nyt system, der på en enkel måde giver et overblik. Det er jo også til fordel for lægen, at han lettere kan følge behandlingen og medicineringen«.

Det opfattes dog som mistillid?

»Det er jeg ked af, hvis det gør. Men så må vi tage en diskussion om, hvad vi kan gøre for at sikre kvaliteten af behandlingen, som jo er det, som det drejer sig om«.

Henrik Day siger, at de maksimale doser i retningslinjerne ikke afspejler virkeligheden på en lukket afdeling. Hvad siger du til det?

»Ja, det har han jo forstand på, og jeg vil ikke gå ind i den diskussion. Det er en faglig diskussion. Vores retningslinjer bygger på de bedste eksperters vurdering. Den har jeg tillid til«.

Er direktionen på denne baggrund parat til atgenoverveje de maksimale doser i retnings-linjerne?

»Nej, ikke umiddelbart. Der vil altid være undtagelser, hvor dosis overskrides, sådan er det, og det aftales med klinikchefen. Men undtagelserne må ikke blive reglen. Hvis der er behov for det, må vi drøfte, om retningslinjerne skal ændres«.