Skip to main content

Lægers ytringsfrihed til politisk diskussion i Region Hovedstaden

Anne Steenberger as@dadl.dk

2. dec. 2011
2 min.

Spørgsmålet om lægers ytringsfrihed i Region Hovedstadens Psykiatri bliver nu taget op politisk.

Baggrunden er en artikel, som Ugeskrift for Læger bragte i nummer 48, som viste eksempler på at regionen har forsøgt at blande sig i nogle psykiateres udtalelser til pressen. Det radikale regionsrådsmedlem Charlotte Fischer vil nu have regionens pressepolitik diskuteret i forretningsudvalget.

"Hverken læger eller sygeplejersker skal være i tvivl om, at regionen har som grundlæggende princip at det er ok at ytre sig. Der er ikke sanktioner for at sige, hvad man mener. En levende debat om tingene vil også hæve kvaliteten af de politiske beslutninger, vi træffer, fordi de kan blive truffet på et mere nuanceret grundlag," siger Charlotte Fischer.

Hun erkender, at der vil være visse undtagelser:

"Jeg har tillid til at medarbejderne er fuldt ud i stand til at foretage den vurdering. Men det skal ikke være af frygt, man afholder sig fra at sige noget. Man får ikke loyalitet fra medarbejderne ved lægge strenge regler ned over dem. Det får man derimod ved at vise dem respekt og have tillid til, at de selv kan forholde sig til de enkelte situationer," siger Charlotte Fischer.

Hun mener, der er behov for en diskussion af regionens pressepolitik og har stillet en række spørgsmål, som regionens forretningsudvalg skal diskutere.

"Vi er som region for lukket og der er brug for at vi åbner noget mere op. Med hensyn til ytringsfrihed er der brug for nogle få, enkle og letfattelige retningslinjer, der er nemme at finde og klart signalerer, at medarbejderne ikke skal være bange for at sige deres mening. Og der skal gælde være det samme for hele sygehusområdet, somatikken såvel som psykiatrien," siger hun.

Censur

Artiklen i Ugeskriftet blev fulgt op i en kronik i Berlingske Tidende af psykiateren Henrik Day Poulsen et par dage senere. Han skriver bl.a.:

"Hvorfor er denne sag vigtig for offentligheden? Det er den naturligvis, fordi læger, der får mundkurv på og bliver udsat for forsøg på censur fra deres arbejdsgiver, ikke kan varetage patienternes interesse på den optimale måde. Opdager en læge uregelmæssigheder eller uhensigtsmæssig behandling af en patient, er han moralsk forpligtet til at gøre opmærksom på problemet. Hvis lægen af frygt for at blive fyret tier, kommer det i sidste ende patienterne til skade."

Kronikken slutter med ordene:

"Region Hovedstaden bør forklare offentligheden, hvorfor censur er nødvendig. Jeg forstår det ikke."

Nu bliver den handske taget op.