Skip to main content

Landlægens praksis på fire hjul

En voldsom lægemangel truer de tyske udkantsområder. I fem landsbyer i delstaten Niedersachsen er lægeforbundet KVN derfor med til at teste en af fremtidens mulige løsninger: den mobile lægepraksis.

"Vi afprøver bare fremtiden," lyder lægen Jürgen Bohlemanns vurdering af det tyske pilotprojekt med mobile lægepraksisser i tyndt befolkede regioner. I lægekammeret er tonen mere skeptisk.
"Vi afprøver bare fremtiden," lyder lægen Jürgen Bohlemanns vurdering af det tyske pilotprojekt med mobile lægepraksisser i tyndt befolkede regioner. I lægekammeret er tonen mere skeptisk.

Mathias Irminger Sonne, mathias.sonne@gmail.com

11. aug. 2014
5 min.

Købmanden, børnehaven og busforbindelsen findes stadig. Men med sine 721 indbyggere har Wennigstedt i det sydlige Niedersachsen et problem, som byen fremover vil dele med tusindvis af tyske landsbyer: landlægerne forsvinder.

Denne tirsdag formiddag er der imidlertid hjælp at hente i Wennigstedt. Forsamlingshuset står klar som venteværelse, og klokken ni ruller speciallæge i almen medicin Jürgen Bohlemann ind med en VW-kassevogn, der er bygget om til en mobil lægepraksis. Indtil pilotprojektets afslutning med udgangen af 2014 står denne "Rollende Arztpraxis" klar hver fjortende dag i fem forskellige landsbyer i regionen Wolfenbüttel.

"Alle funktioner på syv kvadratmeter," siger Jürgen Bohlemann og gennemgår stolt de skræddersyede brikse, skabe og skuffer med bl.a. indbygget receptprinter og miniature-pulsoximeter med USB-tilslutning.

"Det er som at arbejde i et cockpit," siger han og tænder laptop'en.

Skeptisk lægekammer

Dagens første patient er en 85-årig kvinde med forhøjet blodtryk og rygsmerter, der ville gøre turen til den nærmeste lægepraksis til en pine. Hun er ganske repræsentativ for den rullende lægepraksis' klientel, der i snit er over 70 år og oftest har kroniske sygdomme, der kræver regelmæssige tjek.

Den rullende lægepraksis kan ikke erstatte den praktiserende læge, vi er og skal kun være et supplement. Rullende læge i Niedersachsen, Jürgen Bohlemann

Løsningen lyder måske åbenlys som lokalt sundhedstilbud i udkantsområder. Den største hurdle for projektet har imidlertid været lægekammerets forbud mod omrejsende læger uden fast praksis - en paragraf, der skal sikre kontinuiteten i behandlingsforløbene og historisk har værnet mod kvaksalveri.

I modsætning til andre tyske delstater med lignende planer har lægekammeret ÄKN i Niedersachsen dog undtagelsesvist valgt at give projektet en midlertidig tilladelse.

"På den måde kan vi teste, om det lovfæstede forbud stadig er tidssvarende, og om befolkningen overhovedet tager ideen til sig," lyder det skeptisk fra talsmanden for ÄKN, Jörg Blume.

Eventyr uden konkurrence

Ifølge den rullende læge Jürgen Bohlemann er der ikke tale om et konkurrenceforhold med de tilbageværende læger i området.

"Den rullende lægepraksis kan ikke erstatte den praktiserende læge, vi er og skal kun være et supplement. Vi kan fx ikke afprøve, om et medikament eller en dosering virker efter hensigten, når vi tidligst kan se patienten 14 dage senere."

Projektets succes afhænger derfor af et godt samarbejde med hver enkelt patients praktiserende læge, fortæller Jürgen Bohlemann, der tidligere havde sin egen praksis, men som nu er rådgivende læge ved Niedersachsens lægeforbund KVN, der står bag pilotprojektet.

"Vi informerer patientens læge om besøget, i særlige tilfælde foretager vi endda et opkald for at cleare det videre behandlingsforløb."

I alt består det rullende lægehold af tre læger. Udover Jürgen Bohlemann og en anden rådgivende læge, der ligeledes er fastansat i KVN, har en privat praktiserende læge på kanten af pension kastet sig ud i det mobile eksperiment.

"Eventyrlyst," siger Jürgen Bohlemann.

"Der kommer alt for få patienter igennem systemet, til at der penge nok i det for praktiserende læger under det tyske sygekassesystem. Alting tager længere tid her," tilføjer Bohlemann og opremser sine funktioner som læge, chauffør, assistent og sekretær.

Stærke partnere

Forsøget med den rullende lægepraksis løber under projektet "Fremtidsregion sundhed", som Niedersachsens sundhedsministerium har skudt i gang. Alligevel har det kostet næsten to års forberedelse at få lægebussen on the road.

Ifølge KVN's talskvinde Constanze Richter har det kun været muligt i kraft af en række stærke partnere i form af bl.a. to store tyske sygekasser og Volkswagen.

"Udover tilladelsen i lægekammeret skulle vi finde de egnede kommuner til forsøget, sponsorerne skulle på plads, og vognen skulle bygges. Dertil kommer et stort kommunikationsarbejde overfor både læger og lokalbefolkningen."

Den samlede pris på projektet kan hun ikke sige noget om, fordi Volkswagen har sponseret bussen, hvis løbende omkostninger dækkes af landskredsen Wolfenbüttel, mens to af de tre lægers løn betales af KVN. Samtidig tager Braunschweigs tekniske universitet sig af de tekniske udfordringer.

Også evalueringsprocessen styres af det tekniske universitet, fortæller Constanze Richter:

"Den afsluttende evaluering foreligger endnu ikke, men en foreløbig vurdering har vist, at eksperimentet fungerer, og at der er stor tilfredshed blandt patienterne. Derfor mener vi også, at mobil forsyning af patienterne er en mulig løsning på længere sigt."

Faktaboks

Fakta

Dystre udsigter

Ifølge en undersøgelse fra det landsdækkende tyske lægeforbund KBV vil næsten hver fjerde praktiserende læge i Tyskland sælge sin praksis eller gå på pension inden år 2020. Efterfølgere leder mange forgæves efter.

"Lægemangelen bliver voldsom indenfor få år, ikke mindst i landlige områder som her," fortæller Jürgen Bohlemann om regionen Wolfenbüttel, hvor to praksisser er lukket de seneste år.

"Vi kan ikke vente med at reagere, til katastrofen er sket. Derfor afprøver vi fremtiden allerede nu - det her er en åbenlys del af løsningen."

Efter tre timers konsultationstid i Wennigstedt, der denne dag bød på seks patienter med alt fra hjerteflimmer over bronkitis til blodtryksregulering, ruller den komprimerede praksis videre. I modsætning til Jürgen Bohlemann tror Jörg Blume fra Niedersachsens lægekammer ÄKN ikke på, at forsøget kan munde ud i en permanent ordning:

"Ved mangel på landlæger giver det ikke mening, at lægen opsøger patienterne og - som det i praksis nu viser sig - kun behandler meget få patienter. Det giver mere mening, at lade patienterne komme til lægepraksissen, fx med fælles taxitransport. Kun på den måde kan vi skabe en effektiv brug af de få praktiserende læger, der er."

Læs mere om "Rollende Arztpraxis" på www.rollende-arztpraxis.de