Skip to main content

Ledende overlæge: Sundhedsstyrelsen vildleder om HPV-vaccine

Sundhedsstyrelsen vildleder, når den hævder, at HPV-vaccine redder liv, siger ledende overlæge, der samtidig anklager styrelsens direktør, Søren Brostrøm, for videnskabelig uredelighed.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

30. maj 2016
2 min.

Når Sundhedsstyrelsen anbefaler unge piger at få HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft, fordi vaccinen ifølge styrelsen redder liv, er der tale om vildledning. For der er endnu ikke bevis for, at den HPV-vaccinen kan redde liv, siger ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital, Kim Varming til Information.

»Sundhedsstyrelsen og Søren Brostrøm siger, at HPV-vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft, og at den redder liv. Han henviser samtidig til, at det drejer sig om cirka 100 piger om året. Det er, hvad jeg kalder videnskabelig uredelighed. Der er tale om misinformation, for det er ikke vist, at vaccinen beskytter mod kræft. Han og styrelsen gør sig skyldige i at føre befolkningen og de politikere, der træffer beslutninger om vaccinationsprogrammet, bag lyset,« siger han til Information.

Kim Varming sætter spørgsmålstegn ved en central del af informationen om vaccinen, der blandt andet optræder på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside. Her henvises der til vurderinger af, »at det danske vaccinationsprogram allerede har forebygget mindst 1.400 tilfælde af livmoderhalskræft og reddet cirka 280 liv«.

»Det er bevist, at vaccinen nedsætter antallet af infektioner med HPV og antallet af tilfælde med celleforandringer, hvilket man kalder surrogat-endepunkter. Men det er ikke bevist, at vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft,« siger Varming.

På grund af denne misinformation anklager Kim Varming nu direktøren for videnskabelig uredelighed.

»Uredeligheden består i, at man ikke gør opmærksom på denne manglende viden.«

Der er ifølge Kim Varming mange historiske eksempler på, at eksperter har fejlvurderet sammenhængen mellem et surrogat-endepunkt og det endelige resultat, og ”hvis vi er rigtig uheldige, kan vaccinen faktisk vise sig at øge risikoen for kræft,” siger han.

Andre eksperter som professor ved det canadiske University of British Columbia, Christopher Shaw, og overlæge Karsten Juhl Jørgensen fra det Nordisk Cochrane Center bakker op om kritikken.

Men overlæge og afdelingschef ved Statens Serum Institut Kåre Mølbak, kalder udmeldingen fra Kim Varming for langt ude.

”Vi ved med sikkerhed, at virus er en nødvendig forudsætning for at få kræft. Og vi ved, at vaccinen beskytter infektion mod virus og forstadier til kræft. Så jeg ved ikke, hvilken planet han sidder på, men det er i hvert fald ikke Jorden,” siger Kåre Mølbak til Ritzau.

Sundhedsstyrelsen vil hverken over for Information eller Ugeskrift for Læger svare konkret på kritikken.