Skip to main content

LVS-bestyrelse vil opdatere habilitet-erklæringer

De 11 medlemmer af bestyrelsen i Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) skal opdatere deres habilitetserklæringer og fremover formentlig gøre det en gang årligt. Vi skal være tidsvarende, siger LVS-formand.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

18. aug. 2014
4 min.

For at sikre yderligere åbenhed og ikke mindst yderligere tillid til lægerne, skal de 11 bestyrelsesmedlemmer af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) fremover kunne deklarere mere friske habilitetserklæringer.

Faktaboks

Fakta

Som konsekvens af en beslutning i LVS’ bestyrelse skal medlemmerne dermed opdatere deres habilitetserklæringer jævnligt, formentlig årligt, og ikke nu, hvor fem ud af 11 medlemmer har ældre erklæringer end fra 2014, siger formand for LVS-bestyrelsen, Peter Schwarz.

De ting, vi siger nu, skal også hænge sammen med vores egne habilitetserklæringer som de er nu i 2014 og ikke, da vi blev valgt til bestyrelsen. Peter Schwarz, formand for LVS

”Vi har set, hvor gamle vores erklæringer er, og naturligvis skal vi sikre, at de er tidsvarende. De ting, vi siger nu, skal også hænge sammen med vores egne habilitetserklæringer som de er nu i 2014 og ikke, da vi blev valgt til bestyrelsen. Derfor skal erklæringerne opdateres jævnligt, formentlig årligt,” siger Peter Schwarz.

Bestyrelsen har også lagt vægt på, at erklæringen er på niveau med det, som Sundhedsstyrelsen kræver af læger, der skal rådgive styrelsen, og desuden ligger beslutningen i tråd med det politikpapir om lægers samarbejde med industrien og andre parter, som blev vedtaget i 2012.

Det havde som bærende princip, at det er en integreret og naturlig del af lægegerningen, at læger samarbejder med industrien. Men, at der skal være fuldstændig åbenhed om relationerne, så tillidsforholdet til patienterne sikres.

”Ændringen er en naturlig konsekvens af den politik, som vi har formuleret, og det er en tillidsskabende foranstaltning på et tidspunkt, hvor der har været en række sager, hvor læger ikke havde deres etik i orden,” siger Peter Schwarz.

Beslutningen er endelig en start på en diskussion om, hvorvidt reglerne i LVS-bestyrelsen skal være de samme som f.eks. Dansk Cardiologisk Selskab (DCS), der som de første allerede har indført et forbud mod, at man sidder i et advisory board som medlem af bestyrelsen.

”Personligt mener jeg, at LVS-formanden skal være uden lønnet tilknytning til enkelte medico- eller medicinalfirmaer, men bestyrelsen har ikke taget stilling til, om vi skal have lige så skrappe regler som DCS. Som udgangspunkt er der i LVS-bestyrelsen ikke noget, man ikke må, men der er noget man skal oplyse om. Men selvfølgelig kigger bestyrelsen på de opdaterede erklæringer og vurderer om der skulle være habilitetsproblemer,” siger Peter Schwarz.