En 52-årig kvinde fik få dage efter hjemkomsten fra en ferierejse til Mexico to furunkellignende elementer i nakken. Elementerne progredierede i størrelse over tre uger, hvorefter hun blev henvist til en dermatologisk afdeling. Patienten var alment velbefindende, men bemærkede uro i huden i nakken.
Ved en objektiv undersøgelse sås to furunkellignende elementer (Fig. 1 ) med en central åbning (A). Elementerne var indolente, moderat inflammerede og afgav let serøs sekretion. Der var ingen hævelse af de regionale lymfeknuder. Ved inspektion opstod der mistanke om, at der var larver i de centrale åbninger. Larverne kunne ikke eksprimeres.
Det drejede sig om kutan myiasis af typen Dermatobia hominis, og patienten blev behandlet lokalt med et tykt lag vaselin under hydrokolloidokklusion. Den centrale åbning i elementerne fungerer som åndehul for larverne. Okklusionsbehandling i syv timer tvang larverne frem i åndehullet, hvorfra de let kunne ekstraheres. Den følgende dag var inflammationen aftaget væsentligt (B). Patienten havde sufficient tetanusprofylakse.
Kutan myiasis er en infestation af hud eller slimhinder med fluelarver. Primær myiasis fremkaldes langt hyppigst af fluelarvearterne Dermatobia hominis i Mellem- og Sydamerika og Cordylobia antropophaga (tumbufluen) i Afrika.
Dermatobia hominis overfører sine æg med et stikkende insekt som mellemvært. Larven er ofte vanskelig at eksprimere fra huden, da den har »modhager« på overfladen (C). Der kan derfor være behov for kirurgisk excision, men okklusionsbehandling kan ofte tvinge larven frem som i dette tilfælde.
Cordylobia antropophaga lægger sine æg på tøj, der er udhængt til tørre, hvorefter de overføres til værten. Cordylobia antropophaga har ingen »modhager« og kan som oftest fjernes ved ekspression.
Profylakse mod myiasis består i at undgå insektstik i Mellem- og Sydamerika samt i at stryge vasketøjet i Afrika.
Lars Iversen
Klaus Ejner Andersen
Odense Universitetshospital, Dermato-venerologisk Afdeling I
Månedens billede redigeres af:
Tove Agner, Margrethe Herning, Jens Otto Lund,
Margit Mantoni og Peter Skinhøj.