Skip to main content

Masseflugt fra HPV-vaccination

Trods manglende evidens for sammenhæng med alvorlige bivirkninger er tilslutningen til HPV-vaccination faldet fra 90 til 71 pct. af en årgang.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox (Foto: colourbox.com)
9. nov. 2015
2 min.

Der er sket et markant fald i antallet af piger, som tager imod tilbuddet om gratis vaccination mod livmoderhalskræft. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Af årgangene, som er født i 1998, 1999 og 2000, tog 90 pct. af pigerne imod det tilbud om gratis HPV-vaccine, som de fik, da de fyldte 12 år. Men af årgang 2001 er det kun 71 pct., der har fået vaccinen.

Løhde: Ærgerligt

Den faldende tilslutning til vaccinationen kommer, efter kraftig mediedebat om vaccinens mulige bivirkninger. Hundredvis af piger, der mener, at de har fået alvorlige bivirkninger af vaccinen, er strømmet til fem nye regionale behandlingscentre, som åbnede 1. juni i år. Pigerne klager over symptomer som kronisk hovedpine, ondt i maven, træthed og besvimelser.

Den faldende tilslutning bekymrer sundhedsminister Sophie Løhde (V), som frygter, at det vil gå ud over den langsigtede forebyggelse af livmoderhalskræft:

”Når alle 12-årige piger får tilbuddet om gratis HPV-vaccine, er det, fordi livmoderhalskræft er en meget alvorlig sygdom, der hvert år koster mange kvinder livet,« siger hun til Ritzau.

”Og vaccinen kan forebygge, at pigerne udvikler celleforandringer, der kan give livmoderhalskræft. Måske kan vaccinen sammen med det screeningprogram, der kører, på sigt føre til, at sygdommen bliver udryddet. Derfor er det også rigtig ærgerligt, at tilslutningen til vaccinen falder”, siger ministeren.

Styrelse anbefaler fortsat vaccine

I sidste uge fastslog det Europæiske Lægemiddelagentur EMA, at der ikke kan påvises en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og de alvorlige bivirkninger, som er indberettet i Danmark. Bivirkningerne er primært beskrevet i Danmark og ikke i tilsvarende omfang i andre lande, hvor vaccinen anvendes.

Efter EMA-undersøgelsen, som ikke fandt en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og de formodede bivirkninger, anbefaler Sundhedsstyrelsen fortsat vaccination.

Direktøren i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen udtrykte tilfredshed med EMA-rapportens konklusioner. Han mener, at den usikkerhed, der får mange forældre til at tøve med at lade deres døtre vaccinere, hænger sammen med mediedebatten om HPV-vaccinen.

Debatten har ifølge Leif Vestergaard Pedersen en tendens til kun at fokusere på de syge piger, og det tages ofte for givet, at det må være bivirkninger af vaccinen, der beskytter mod de typer af HPV-virus, der er skyld i langt de fleste tilfælde af livmoderhalskræft, siger han til Berlingske.

”Alene med de piger, der er vaccineret i Danmark indtil nu, undgår vi mindst 1.400 tilfælde af livmoderhalskræft og mindst 280 dødsfald,« siger Leif Vestergaard Pedersen.